Instellingen

Opnieuw een tegenvaller voor Groningers in Solar Challenge

De Green Spirit racend door Marokko
De Green Spirit racend door Marokko © Top Dutch Solar Racing
Halverwege de racedag staan ze aan de kant van de weg hun zonneauto Green Spirit op te laden, terwijl ze eigenlijk vol gas willen racen. De derde dag van de Solar Challenge in Marokko bracht het Groningse team van Top Dutch Solar Racing weinig geluk.
Langs de kant van de weg de zonnecellen gebruiken om op te laden was een moetje, laat het team weten. Anders zou de auto namelijk niet genoeg energie hebben om het einde van de racedag te halen. Dat is uiteindelijk wel gelukt, maar de Groningers zijn daardoor wel een plaatsje gezakt in het klassement.

Opnieuw tegenvaller

Het is de tweede tegenvaller in twee dagen tijd voor de Groningse studenten. Dinsdag moest de auto op een trailer worden gereden omdat ze niet voor het donker binnen waren en op de derde dag dus de noodgedwongen stop om op te laden.
Het moment waarop het team moet stoppen om op te laden
Het moment waarop het team moet stoppen om op te laden © Top Dutch Solar Racing
'Onze auto is erg veilig en rijdt zonder problemen', zegt Alje Zwijghuizen van het team. 'Maar we hadden wel een efficiënter voertuig verwacht.' De oorzaak ligt volgens de Groningse studenten onder meer bij de coronapandemie. 'We hebben daardoor niet genoeg tijd gehad om onze zonneauto volledig te testen en te optimaliseren.'
'We werken nu tijdens de race aan kleine verbeteringen aan onze zonneauto, zodat we de Solar Challenge eind deze week kunnen finishen', aldus Zwijghuizen.