Instellingen

MuzeeAquarium krijgt alsnog subsidie van provincie

Het MuzeeAquarium in Delfzijl
Het MuzeeAquarium in Delfzijl © MuzeeAquarium
Het MuzeeAquarium in Delfzijl heeft alsnog een subsidie van 30.000 euro binnengehaald. Dat ging niet zonder slag of stoot. De provincie Groningen wilde de subsidie namelijk in eerste instantie niet geven.
‘We zijn ontzettend blij dat we het nu krijgen. Niet alleen het geld is zeer welkom, ook de erkenning’, zegt directeur Cynthia Heinen.

'Niet belangrijk genoeg'

Het MuzeeAquarium heeft de subsidie de afgelopen jaren al vaker aangevraagd. Dat werd meerdere keren geweigerd, omdat het volgens Heinen jarenlang niet als volwaardig museum werd gezien.
‘De Kunstraad had het beeld dat we alleen wat schelpen en stenen hadden en wat deden rondom de Delfzijlster scheepvaart. De collectie was volgens de raad niet belangrijk genoeg voor de provincie Groningen.’

Nieuw gebouw

De afgelopen jaren is er het nodige veranderd. Zo zit het MuzeeAquarium sinds 2018 in een nieuw gebouw langs de verhoogde zeedijk. Op verzoek van de gemeente is er een directeur aangesteld om de organisatie te professionaliseren. Ook zijn er wisseltentoonstellingen over de geschiedenis van Delfzijl en de provincie Groningen.
‘Toen we twee jaar geleden opnieuw een aanvraag deden, werd hij weer om dezelfde reden geweigerd’, zegt Heinen. ‘Terwijl we toch echt gewerkt hebben aan de punten waarop we het niet kregen.’

Museum kreeg gelijk van commissie

Het museum ging in bezwaar en stapte naar de Commissie rechtsbescherming. Die stelde het MuzeeAquarium in het gelijk. Daarom besloot Gedeputeerde Staten dinsdag om de subsidie te geven.
Heinen wist dat woensdagochtend nog niet, maar is heel blij: ‘Dit is erg goed nieuws. We zijn een museum met een uitstraling en krijgen niet alleen bezoekers uit onze provincie, maar ook daarbuiten.'
MuzeeAquarium-directeur Cynthia Heinen.
MuzeeAquarium-directeur Cynthia Heinen. © MuzeeAquarium

Meer tijdelijke tentoonstellingen

Heinen wil de subsidie gebruiken om meer wisseltentoonstellingen te houden die een link hebben met de actualiteit.
'Ten tijde van de onthulling van het Joods Monument in Delfzijl hadden we bijvoorbeeld een tentoonstelling over het Joodse familieverleden in de stad. Toen het station werd gerestaureerd, hadden we een tijdelijke tentoonstelling over het spoor. We kijken telkens wat er nu gebeurt en wat we er vanuit de historie aan toe kunnen voegen', vertelt de museumdirecteur.

Historie Delfzijl en kust

Het MuzeeAquarium is een museum over geschiedenis van de Noord-Groningse kust. Het gaat over de historie van de vroege vestingstad Delfzijl, de scheepvaart en er zijn schelpen en stenen die langs de kust zijn gevonden. In de naastgelegen bunker uit de Tweede Wereldoorlog zijn aquaria met vissen.