Aantal bijstandsuitkeringen in gemeente Groningen historisch laag

Momenteel krijgen 9.625 huishoudens in de gemeente een bijstandsuitkering
Momenteel krijgen 9.625 huishoudens in de gemeente een bijstandsuitkering © RTV Noord
Het aantal mensen dat in de gemeente Groningen in de bijstand zit is historisch laag. Dat zegt PvdA-wethouder Carine Bloemhoff. 'Sinds de Participatiewet in 2015 is ingevoerd, is het aantal uitkeringen nog nooit zo laag geweest', stelt zij.
Momenteel krijgen 9.625 huishoudens in de gemeente een bijstandsuitkering. Dat zijn er ongeveer 800 minder dan op het hoogtepunt, in juni 2017. Toen zaten 10.423 huishoudens in de bijstand.

'Booming' arbeidsmarkt

Als reden voor het lage aantal bijstandsuitkeringen geeft Bloemhoff de huidige staat van de economie. 'De arbeidsmarkt is booming', stelt ze. Ook zou de gemeente Groningen het in vergelijking met andere grote gemeenten, Groningen is naar inwonertal de zesde van Nederland, relatief goed doen.
'Vooral het aantal uitkeringen dat korter dan één jaar loopt, neemt duidelijk af. Ook gaan er wat minder uitkeringen naar mensen die drie tot vijf jaar in de bijstand zitten.'

Meer Stadjers langdurig in bijstand

Een keerzijde is er ook: 'Het aantal huishoudens dat langer dan vijf jaar bijstandsgerechtigd is, groeit', zegt Bloemhoff. Ze wijt die toename aan de gevolgen van de coronapandemie.
De wethouder kondigt aan dat de gemeente zich er extra voor gaat inzetten om mensen die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten 'weer aansluiting te laten krijgen'.