Eemsdelta kan nauwelijks locaties vinden voor wisselwoningen

Wisselwoningen in Middelstum
Wisselwoningen in Middelstum © Martin Drent/RTV Noord (archief)
De versterking van huizen in het bevingsgebied komt steeds verder onder druk te staan door het tekort aan wisselwoningen. In de gemeente Eemsdelta moeten nog zeker honderden tijdelijke huizen gebouwd worden, maar de grote vraag is: waar?
'Niemand wil ze in hun achtertuin', zegt wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Daardoor dreigt het scenario dat bevingsgedupeerden langer in een onveilig huis moeten blijven.

Zeker 350 nodig

De wisselwoningen zijn nodig voor mensen die tijdelijk hun huis uit moeten vanwege de versterking. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vinden van locaties, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) levert de huizen. In Eemsdelta zijn op dit moment 279 tijdelijke woningen.
Om de versterking volgens planning te laten verlopen, zijn er nog zeker 350 wisselwoningen extra nodig. 'We hebben inmiddels bijna alle lege velden verkend, maar we hebben er steeds vaker last van dat mensen ze niet nabij willen', zegt Usmany.

Overlast en waardedaling

In de zoektocht naar locaties had de gemeente het idee om 58 wisselwoningen neer te zetten in het Patrijzenpark in de Delfzijlster wijk Tuikwerd. Dit park is grotendeels door buurtbewoners opgezet en bijgehouden. Het idee viel niet goed en na gesprekken met de buurt is die plek van tafel.
Je kunt niet alles in harmonie doen
Annalies Usmany - wethouder
Ook keerden verschillende buurtbewoners in de Damster wijk Oling zich vorig jaar tegen de komst van wisselwoningen. Ze waren bang voor verkeersoverlast en waardedaling van hun woning. Maar dat plan gaat nu wél door.
Usmany: 'Je kunt niet alles in harmonie doen. Als mensen jarenlang moeten wachten op sloop-nieuwbouw, dan is dat ernstiger dan tijdelijk wat meer verkeer voor de deur. Die belangen moet je afwegen.'
Wisselwoningen in Appingedam
Wisselwoningen in Appingedam © Martin Drent/RTV Noord

Ook bestaande huurwoningen nodig

De raad sprak woensdagavond over het versterkingsplan van Eemsdelta, waarin dit probleem naar voren komt. CDA-raadslid Aagtje Elderman roept op om geen normale huurwoningen te gebruiken als wisselwoning. 'We snappen dat het een lastige opgave is, maar er is al een flinke wachtlijst voor huurwoningen.'
Volgens Usmany zijn sommige bestaande of nieuwe woningen ook hard nodig: 'Als u dat luik dichtgooit, wordt het nog lastiger. Op De Tip in Appingedam worden 35 huurwoningen gebouwd, die eerst als wisselwoning zijn bestemd. Anders moeten mensen nog langer wachten.'
De Tweede Kamer maakte zich eerder al zorgen om het wisselwoningtekort. De gemeente Eemsdelta gaat nu kijken of er tussen Delfzijl en Appingedam grote locaties zijn om tijdelijke woningen te bouwen.
Sloopwerkzaamheden aan de Beukenlaan in Appingedam
Sloopwerkzaamheden aan de Beukenlaan in Appingedam © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Meer zorgen

Het versterkingsplan kreeg woensdag unaniem groen licht van de raad. Het gaat in Eemsdelta om in totaal 15.000 adressen. Dat is het hoogste aantal van alle gemeenten in het bevingsgebied.
Naast het tekort aan wisselwoningen zijn er ook capaciteitsproblemen bij het beoordelen en uitvoeren van de versterking. Daar maken raadsleden zich zorgen om.
'De opgave is gigantisch. De berichten over krapte bij de NCG geven inwoners nog meer stress. Wees helder over het tijdspad', zegt Ina Schenkel (ChristenUnie).
Minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken zei eerder te hopen dat de versterking in Groningen in 2028 klaar is.