Instellingen

Gemeenteraad baalt van gang van zaken rond huisvesting stadsnomaden

© Wiebe Klijnstra, RTV Noord
De Groningse gemeenteraad baalt van de gang van zaken rond de huisvesting van de Groningse 'stadsnomaden' aan de Aduarderdiepsterweg in Stad. Raadsleden beklagen zich, niet voor het eerst, over de gebrekkige manier waarop omwonenden bij het proces werden betrokken.
'Het lijkt wel een Groningse traditie te worden', klaagt Wesley Pechler (PvdD). Ook bij de aanleg van een groot zonnepark bij Lageland en de komst van een Skeave Huse bij Harkstede ging het volgens omwonenden al mis.
Wat zijn stadsnomaden?

Stadsnomaden zijn mensen die op een alternatieve manier willen leven. Ze wonen bijvoorbeeld in stacaravans, soms zonder gebruik te maken van nutsvoorzieningen. Een deel van hen woont nu aan de Peizerweg in Stad.

Door de lokale PvdA-fractie wordt de term 'alternatievelingen' gebruikt. Sommigen willen namelijk liever geen 'stadsnomade' genoemd worden, zegt raadslid Diederik van der Meide.

Leren van fouten

Buurtbewoners van de locaties aan de Aduarderdiepsterweg zeiden begin dit jaar verrast te zijn door de plannen van de gemeente. Ze moesten het voornemen om twee locaties aan die weg voor de stadsnomaden in te richten, uit de pers vernemen.