Besluit over aardappelschuren Oudeschans gaat ‘impact hebben en pijn doen’

Oudeschans met op de voorgrond de bewerkte grond waar de twee schuren moeten komen
Oudeschans met op de voorgrond de bewerkte grond waar de twee schuren moeten komen © Koos Boertjens
Wat er ook wordt besloten over de bouwplannen van twee aardappelschuren in Oudeschans: het gaat ‘impact hebben en pijn doen’, zegt raadslid Wilt Meendering (CDA).
De gemeenteraad van Westerwolde sprak woensdagavond voor het eerst over het plan dat voor ophef zorgt in Oudeschans. De gebroeders De Winter willen twee aardappelschuren bouwen aan de rand van het vestingdorp.

Waar gaat het ook alweer over?

Volgens de twee ondernemers is dat plan beter, omdat er sowieso al toestemming is om twee aardappelschuren bij te bouwen. Vanwege een brand zouden het er zelfs drie kunnen worden. Door de schuren naast elkaar te zetten is het efficiënter, menen de ondernemers. ‘Minder bouwen op een betere plek’, noemt akkerbouwer Laurens de Winter het. Ze moeten daarvoor wel de toestemming van de raad krijgen.

Inwoners zijn tegen

Woensdagavond werd nogmaals duidelijk dat een grote groep inwoners tegen die plannen is. Een klein deel daarvan heeft zich verenigd in de werkgroep ‘Het plan schuurt’. Een lid van die werkgroep las woensdagavond namen voor van de dorpsbewoners die tegen de plannen zijn.
In totaal zijn er bij de gemeente zeventig reacties binnengekomen op de plannen; 64 reacties daarvan zijn afwijzend. Volgens de werkgroep is ruim 84 procent van de volwassen inwoners daarmee tegen de bouw van de twee aardappelschuren. Ze vinden de aardappelloodsen niet passen bij het vestingdorp Oudeschans. Een dorp met een beschermd dorpsgezicht waarin het open landschap belangrijk is.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Woensdagavond vragen raadsleden zich hardop af: hoe heeft het conflict in het dorp zo kunnen escaleren? Volgens verantwoordelijk wethouder Bart Huizing ligt dat voor een groot deel aan de manier waarop het dorp bij de plannen betrokken is.
‘Ik denk dat een groot deel van de commotie voorkomen had kunnen worden door op een andere manier met informatievoorziening om te gaan’, zegt Huizing, die baalt van de situatie. ‘Het doet me echt pijn dat er een tweedeling is ontstaan in Oudeschans.’ De gemeente heeft gesprekken gevoerd met Stichting Vesting Oudeschans en dacht zo het dorp bij de plannen te betrekken.

'Draagvlak lijkt te ontbreken'

Wat het gevolg is van de manier waarop de gemeente het heeft aangepakt? Volgens GroenLinks-raadslid René Kriek ‘lijkt het draagvlak bij de omwonenden geheel te ontbreken’. Hij vraagt daarom aan zijn collega’s of er überhaupt al een beslissing genomen kan worden over het bouwplan.
Pijn en impact zal het hebben, welke keuze we ook maken
Wilt Meendering - CDA-raadslid
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de tijd daar wel rijp voor is. Een lastige beslissing gaat dat wel zijn, stelt CDA-raadslid Meendering. Want als de raad voor de plannen is, zal een deel van de inwoners niet blij zijn. Mogen de schuren er in deze vorm niet komen? Dan worden de twee ondernemers teleurgesteld.
‘Pijn en impact zal het hebben. Welke keuze we ook maken’, herhaalt Meendering nogmaals. Misschien ook wel omdat ‘het proces niet goed is verlopen’, aldus raadslid Edith van der Horst (Ecologisch Alternatief). Volgens Kriek is er zelfs ‘een hele stap overgeslagen’.

Definitieve keuze

In een ultieme poging vraagt een raadslid nog of het proces niet helemaal opnieuw gedaan kan worden. ‘Nee dat kan niet’, zegt de wethouder Huizing. Hij zegt dat alles goed is doorlopen. En dus zit er niks anders op voor de raad om over twee weken een definitieve keuze te maken. Ook al levert dat ‘impact en pijn’ op.