Voorlopig geen regenboogzebrapad in Eemsdelta: 'Te gevaarlijk en onduidelijk'

Het regenboogzebrapad met witte strepen in Assen
Het regenboogzebrapad met witte strepen in Assen © Jeroen Willems/RTV Drenthe
In de gemeente Eemsdelta komt geen regenboogzebrapad. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks stelden voor om zo'n zebrapad aan te leggen, maar een overgrote meerderheid van de raad is daar tegen.
De andere partijen vinden een regenboogzebrapad te gevaarlijk. Het is volgens hen onduidelijk wie er nou voorrang heeft.

Met witte strepen

PvdA en GroenLinks willen een regenboogzebrapad aanleggen bij het nieuwe kindcentrum aan de Jachtlaan in Delfzijl. 'We willen kinderen laten zien dat het normaal is dat twee mannen of twee vrouwen van elkaar houden. Iedereen is gelijk, ongeacht ras, kleur of seksualiteit', zegt Janny Volmer (PvdA).
De initiatiefnemers hebben een 'echt' zebrapad op het oog met witte strepen en daaromheen de kleuren van de regenboog. Automobilisten moeten daar voorrang verlenen.

Bang voor ongelukken

VVD-wethouder Hans Ronde ziet dat niet zitten, omdat het volgens hem onveiliger wordt: 'Naast die witte lijnen is het geen zebrapad meer, terwijl die regenboog nog doorloopt. Dat zorgt voor onduidelijkheid. Ik weet zeker dat het daar een keer mis zal gaan.'
Ook de elf raadsleden van coalitiepartij Lokaal Belang Eemsdelta zijn tegen om die reden: 'Bij veiligheid hoort duidelijkheid. Je moet altijd dezelfde kleuren gebruiken. Offer veiligheid hier niet voor op', zegt fractievoorzitter Nick Boersma.

Gods trouw

De ChristenUnie is ook om religieuze redenen tegen: 'De kleuren staan voor ons al eeuwenlang symbool voor Gods trouw. Na de zondvloed liet God een regenboog verschijnen aan Noach. Hij heeft de regenboog aan de hemel gezet voor alle mensen, niet alleen voor lhbti'ers', zegt Ina Schenkel namens de coalitiepartij.
De andere christelijke partij, coalitiepartij CDA, is wél voor een regenboogzebrapad, maar dan op een andere plek: 'We zijn het er helemaal over eens dat het moet gebeuren, maar dan op een plek waar het minder gevaar met zich meebrengt', zegt fractievoorzitter Bert Raangs.
Volgens initiatiefnemer Janny Volmer is een regenboogzebrapad juist veilig, omdat het opvalt: 'Er gebeuren geen ongelukken. Ik heb dat aan de politie en gemeente in Assen gevraagd, waar ze zo'n zelfde zebrapad hebben. Daar is nooit iets gebeurd.'

Andere locatie

Wethouder Ronde laat weten geen regenboogzebrapad op de openbare weg te willen, 'zeker niet waar gemotoriseerd verkeer is'. Er zou volgens hem wel een regenboogpad in een voetgangersgebied kunnen komen, bijvoorbeeld op de schoolcampus zelf.
PvdA en GroenLinks willen nu kijken of zo'n regenboogzebrapad op een andere plek kan komen. 'De gemeente roept in alle toonaarden dat iedereen mee mag doen en welkom is. Daarom willen we een statement maken, dat is belangrijk', zegt Volmer.
Deze week werd bekend dat in Stadskanaal wel een regenboogpad komt. Afgelopen zomer is in Niekerk zo’n pad onthuld. In de stad Groningen ligt een regenboogpad aan de Ubbo Emmiussingel, vlakbij het Groninger Museum. Bij deze paden zijn geen witte strepen en hebben voetgangers dus geen voorrang.