Simple Minds is hoofdact van festival Stadspark Live

Zanger Jim Kerr en Charlie Burchill (Simple Minds) komen naar Stad
Zanger Jim Kerr en Charlie Burchill (Simple Minds) komen naar Stad © Magnus Sandberg/Aftonbladet/ANP
De Schotse band Simple Minds is de headliner van Stadspark Live 2022. Ook Crowded House, Skunk Anansie, Rag'n'Bone Man, Krezip en LP komen naar het Stadspark.
Het concert wordt volgend jaar gehouden op zondag 19 juni. Dat maakte concertorganisator Mojo donderdagmiddag bekend op de Drafbaan in Groningen.
Dit is de tweede editie van het festival. In 2019 kwamen onder meer Sting, Anouk en Daniel Lohues naar het Stadspark. In de daaropvolgende jaren kon het evenement in verband met corona niet doorgaan. De eerste editie kan worden omschreven als een succes: het festival was destijds uitverkocht.

Voorpret

De organisatie van Stadspark Live wist het vuurtje de afgelopen dagen al op te stoken door een vooraankondiging te doen met de teksten 'Alive and kicking' en 'Don't dream it's over'. Dat zorgde voor de nodige speculaties. Zo werd vooral gespeculeerd over de komst van Simple Minds en Crowded House. Muziekliefhebbers herkenden in de hints 'Alive and Kicking' de hit van Simple Minds en in 'Don't dream it's over' het eveneens succesvolle nummer van Crowded House.
De organisatie van Stadspark Live maakt de line-up bekend
De organisatie van Stadspark Live maakt de line-up bekend © Robert Pastoor/RTV Noord

Concertenreeks

Volgend jaar staan al meerdere concerten gepland in het Stadspark. De meest in het oog springende is de rockband Guns N'Roses. Binnen een dag waren alle beschikbare 50.000 kaarten uitverkocht. Een aantal dagen na Stadspark Live is het op woensdag 22 juni de beurt aan Green Day. In het verdere verleden kwamen The Rolling Stones (1999) en Tina Turner (2000) al naar de Drafbaan.
Stadspark Live wordt georganiseerd door Mojo. Bij de start in 2018 liet de concertorganisator al weten dat het een jaarlijks terugkerend evenement ging worden. Het programma van 2020 was al rond, maar toen voorkwam de pandemie dat onder meer Iggy Pop, The Script, Kensington en Rag'n'Bone Man naar de stad kwamen.

Politieke discussie

De Drafbaan was tot voor kort een veelbesproken locatie voor de politiek in de gemeente Groningen. Het was het domein van de drafsport, maar het college van Burgemeester en Wethouders had andere plannen met de de plek in het Stadspark. Het stelde voor om afscheid te nemen van de drafsport en de baan vrij te maken voor evenementen. Een meerderheid van de gemeenteraad stond achter dat plan en zo geschiedde. Komende zomer zal de Drafbaan voor het eerst in bijna honderd jaar vrij zijn van de drafsport.