Boeren krijgen taakstraffen voor vernieling en ophitsing tijdens protest

Een trekker op de drempel van het provinciehuis tijdens de boerenprotesten
Een trekker op de drempel van het provinciehuis tijdens de boerenprotesten © Jos Schuurman/FPS
De vijf boeren die vervolgd werden voor hun gedrag tijdens de protesten bij het provinciehuis en op de Vismarkt in Stad, krijgen van de rechter taakstraffen tot honderd uur opgelegd.
De rechter legde donderdag de hoogste straffen op aan de boer die de hekken omver reed (honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf, met twee jaar proeftijd) en de boer die een agent gijzelde. Laatstgenoemde kreeg ook honderd uur werkstraf opgelegd en moet daarnaast een boete van driehonderd euro betalen.

Boer moet schade aan deur provinciehuis betalen

De boer die de deur van het provinciehuis ramde met zijn trekker kreeg zestig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd, met twee jaar proeftijd. De man moet ook de kosten van de deur (drieduizend euro) vergoeden.
Ook de boer die de menigte ophitste kreeg zestig uur werkstraf opgelegd. De man die het politiepaard aanreed, kwam er vanaf met een werkstraf van dertig uur.

Boeren met trekkers naar binnenstad

De rechtbank in Groningen vindt het bewezen dat de mannen uit Groningen en Drenthe op 14 oktober 2019 in het stadscentrum hun boekje te buiten gingen. Vanwege het stikstofbeleid waren die dag landelijk in de grote steden protesten waarbij boeren met hun trekkers naar binnensteden trokken om hun stem te laten horen.
Een agent zit onder het stro tijdens het boerenprotest bij het provinciehuis
Een agent zit onder het stro tijdens het boerenprotest bij het provinciehuis © ProNews

Deur van provinciehuis geforceerd met trekker

In Groningen togen ze naar het Martinikerkhof, omdat ze de gedeputeerde wilden spreken die in het provinciehuis was. Dat verliep niet volgens plan: de gedeputeerde liet volgens de boeren te lang op zich wachten en de menigte werd zo ongeduldig dat ze met een trekker een deur ontzetten en het provinciehuis binnendrongen. Beelden van deze bestorming gingen internet over.
Niet alleen bij het provinciehuis vielen brokken. Op de Vismarkt reed een trekker een bouwhek omver, dat bijna op een fietser landde. Een andere tractorbestuurder reed een politiepaard aan op de Grote Markt.

Boer houdt agenten vast op erf

De politie kwam een paar dagen later bij de eigenaar van de laatste trekker op het erf om onderzoek te doen naar de aanrijding. De man was daar niet van gediend en wilde de agenten niet weg laten gaan.
Tegen hem eiste de officier van justitie een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 150 uur. Tegen de vier andere boeren werden taakstraffen tot 100 uur geëist.