Pawel (37) overleed bij Stadsstrand: 'Zijn lichaam moet terug naar zijn geboorteland'

Pawel Stawiarz (37) vond bij het Stadsstrand de dood
Pawel Stawiarz (37) vond bij het Stadsstrand de dood © Privé-archief
De man die zondagnacht overleed bij het Stadsstrand in Groningen is de 37-jarige Pawel Stawiarz uit Polen. Zijn familie wil hem graag in zijn geboorteland begraven. Om geld voor transport van zijn lichaam in te zamelen is een crowdfundingsactie gestart.
Drijvende kracht achter de crowdfundingsactie is Elizabeth Trojanek. Ze werkt als apothekersassistent in het UMCG en trekt zich het lot aan van andere Polen in Groningen. Ze woont al 28 jaar in Nederland en leerde Pawel Stawiarz kennen via andere Poolse arbeidsmigranten, vertelt ze.
'Hij was geen dakloze, in tegenstelling tot wat veel mensen zeggen. Hij was aan het wachten tot hij weer aan het werk kon. Hij sliep op verschillende plekken, onder meer in containers bij restaurant DOT. Ik hielp hem eerder aan werk, maar dat was nu niet gelukt en daardoor zat hij aardig omhoog. Hij was van plan maar tot kerst te blijven.'
Het lichaam van Pawel Stawiarz wordt maandagochtend gevonden naast de containers aan de Bloemsingel bij het Stadsstrand. Omdat het lichaam naar verluidt onder het bloed zit, gaat de politie eerst uit van een misdrijf. Later blijkt dat Stawiarz een natuurlijke dood stierf.

De bewuste nacht

Trojanek vertelt dat ze zondagavond rond 22.30 uur een telefoontje krijgt van een van Stawiarz' kameraden. De man zegt dat hij en een andere kameraad Stawiarz op de grond hebben aangetroffen bij hun verblijfplaats in een van de containers bij het Stadsstrand. Om hem heen liggen lege flessen bier en een whiskyfles. 'Ze zeiden dat hij onder het bloed zat, veel had gedronken en dringend hulp nodig had.' Trojanek belt direct een ambulance, die volgens haar nooit is komen opdagen.
Later die nacht krijgt ze een sms'je van de mannen. 'Ik las dat ze geen hartslag meer voelden en dat Pawel waarschijnlijk niet meer leefde.' Enkele uren later is het terrein afgezet met linten en lopen er mannen in witte pakken rond. Het sporenonderzoek van de technische recherche is dan in volle gang.
Politieonderzoek op de ochtend van de vondst van het lichaam
Politieonderzoek op de ochtend van de vondst van het lichaam © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Die ochtend komt Trojanek aan bij het Stadsstrand. 'Ik was helemaal overstuur. Toen ik de mannen in pakken zag, besefte ik dat hij echt niet meer leefde. Agenten moesten me kalmeren, omdat ik zo in paniek was.'

Overlast

Er hangen al langer daklozen en zwervers 's avonds rond bij het Stadsstrand, vertelt Sikke Wielsma, horecamanager bij DOT. De dag na de gebeurtenis spreekt hij ook een rechercheur over de situatie op het terrein. 'We vinden het wel erg vervelend. In de zomer ontvangen we gasten bij die ingang, dan hangen er regelmatig dronken types rond waar wij en onze gasten last van hebben. Ook nu het seizoen voorbij is, gaat het door. En de containers sluiten we af, maar ze weten toch elke keer binnen te komen.'
Drie zonen hebben nu geen vader meer, dit kan toch niet?
Elizabeth Trojanek - initiatiefnemer crowdfundingsactie

'Ernstige nalatigheid'

Trojanek besluit om een klacht in te dienen bij de Meldkamer Noord-Nederland, wegens ernstige nalatigheid. 'Dit had nooit mogen gebeuren. Mijn klacht is al in behandeling genomen en hopelijk hoor ik snel iets.' De inzet: een schadevergoeding voor de familie. 'Hij laat drie zonen achter, die nu geen vader meer hebben. Dat kan toch niet?'.
Volgens Ambulancezorg Groningen werd er geen ambulance gestuurd naar het Stadsstrand, omdat de melding voor de centralist te onduidelijk was. 'Als er onduidelijkheid is over de gezondheid van een patiënt, komt altijd eerst de politie. Dat is protocol', zegt een woordvoerder.
Elizabeth Trojanek steekt een kaarsje aan voor haar overleden vriend
Elizabeth Trojanek steekt een kaarsje aan voor haar overleden vriend © RTV Noord

Terug naar het thuisland

De familie van Stawiarz woont in een dorpje vlakbij de Poolse stad Wroclaw en is niet in staat naar Nederland te komen. Trojanek treedt daarom op als tussenpersoon. Met een crowdfundingsactie hoopt ze de benodigde 8000 euro (de gemiddelde kosten voor een internationale repatriëring, red.) op te halen om het lichaam van de Pool over te brengen naar zijn geboorteland.
Dit is het laatste wat ik voor hem kan doen
Elizabeth Trojanek - initiatiefnemer crowdfundingsactie
Donderdagmiddag stond de teller op 3000 euro. 'Ik stop niet tot het gelukt is', zegt ze vastberaden. 'Dit is het laatste wat ik voor hem kan doen. Ik voel me nog steeds zo schuldig over wat er gebeurd is.' De Poolse wil ook proberen om via kerken geld in te zamelen.
Tegen 20:00 uur donderdagavond was er zo'n 8400 euro gedoneerd. Elizabeth zegt er erg blij mee te zijn. Wel moet ze nu veel regelen om het lichaam van Pawel over te brengen.
In deze reportage vertelt Trojanek over de bewuste nacht:
'Pawel verdient een begrafenis'