Ben Visser wordt eerste burgemeester van Eemsdelta

De ambtsketen van de gemeente Eemsdelta
De ambtsketen van de gemeente Eemsdelta © Martin Drent/RTV Noord
Ben Visser (40) uit Urk is door de gemeenteraad van Eemsdelta voorgedragen als nieuwe burgemeester. Dat is zojuist bekendgemaakt op het gemeentehuis in Delfzijl.
Visser wordt daarmee de eerste kroonbenoemde burgemeester van Eemsdelta. Hij is lid van de ChristenUnie. Visser was eerder burgemeester van het Gelderse Scherpenzeel en daarvoor raadslid en wethouder in Urk. Hij is getrouwd en heeft vijf kinderen.
Ben Visser, de nieuwe burgemeester van Eemsdelta
Ben Visser, de nieuwe burgemeester van Eemsdelta © Gemeente Eemsdelta
De gemeente Eemsdelta is op 1 januari dit jaar ontstaan na een fusie van Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Op dit moment is Gerard Beukema (68) waarnemend burgemeester.

'Heel bijzonder'

Visser was er donderdagavond niet bij toen het bekend werd gemaakt in een speciaal ingelaste raadsvergadering. Tijdens een online verbinding zei hij: 'Ik vind het heel bijzonder en wil u danken voor het vertrouwen. Ik zie ernaar uit u zo snel mogelijk in levende lijve te ontmoeten.'

Met de voeten in de klei

Volgens voorzitter Nick Boersma van de vertrouwenscommissie was het een lange zoektocht, maar is Ben Visser er tussen alle dertien kandidaten uitgesprongen.
'Het is een man met een goede dosis humor. Je begrijpt wat hij wil zeggen en hij begrijpt ons. Het is iemand die met de voeten in de klei kan staan', vertelt Boersma, ook fractievoorzitter van Lokaal Belang Eemsdelta.

'Boegbeeld van de gemeente'

Inwoners mochten meedenken over de eigenschappen van de nieuwe burgemeester. Daaruit kwam naar voren dat de burgemeester een 'boegbeeld' moet zijn, 'zichtbaar aanwezig' en 'oprecht geïnteresseerd' moet zijn.
De burgemeester krijgt vooral te maken met de problemen rond de gasdossier en de versterking. Eemsdelta is de grootste 'bevingsgemeente' van onze provincie. Ruim 15.000 huizen moeten worden versterkt, de grootste klus van alle gemeenten.

Begint volgend jaar

De voordracht gaat nu naar minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken. Als de koning heeft getekend, is de benoeming van Visser definitief.
De benoeming hoeft niet besproken te worden in de ministerraad. Dat is alleen nodig bij gemeenten met meer dan 50.000 inwoners of bij provinciehoofdsteden. Eemsdelta heeft zo'n 46.000 inwoners.
Het is de bedoeling dat Visser begin volgend jaar wordt geïnstalleerd.