Gemeente: geen plek voor asielzoekers op bedrijventerrein Ter Borch bij Hoogkerk

Businesspark Ter Borch
Businesspark Ter Borch © Google Street View
Asielzoekers opvangen op Businesspark Ter Borch bij Hoogkerk is lastig te realiseren, oordeelt het college van burgemeester en wethouders in Tynaarlo.
Dat schrijft RTV Drenthe.
Partijen Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks en ChristenUnie opperden het idee om tijdelijk asielzoekers te huisvesten op het bedrijventerrein. Maar een tijdelijke opvang op dit terrein langs de A7 bij Hoogkerk past volgens het college niet in het bestemmingsplan.

Belangstelling bedrijven neemt toe

Het terrein is bedoeld voor bedrijven die zich daar willen vestigen. Op dit moment staat er een hotel van Van der Valk en een restaurant van McDonalds. Volgens de gemeente wordt er binnenkort ook een sportcentrum gebouwd.
Tynaarlo is op dit moment met diverse partijen in gesprek over de invulling van het terrein en ziet de belangstelling toenemen.

'Aanpassingen en risico's'

Wat de drie partijen voorstellen 'brengt flink wat aanpassingen en risico's met zich mee', laat het college weten. Als er tijdelijk asielzoekers op dit terrein moeten worden opgevangen, dan is een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan nodig.
Daarnaast is het park ook niet geschikt om te wonen, in verband met onder andere de geluidsoverlast van de naastgelegen snelweg.

Schadeclaims en rechtszaken

Zowel bedrijven als tijdelijke woningen voor asielzoekers op het terrein neerzetten is geen optie. 'We moeten dan stoppen met de huidige kavelverkoop, dit heeft geen zin meer', stelt B&W in een reactie naar de drie partijen.
Een groot deel van de kavels is wel verkocht, maar nog niet betaald of geleverd. De contractuele afspraken die zijn gemaakt, komen dan in het geding. Mogelijk zouden er schadeclaims en rechtszaken komen.

Andere opvanglocaties

Het college zegt halverwege oktober nog niet te hebben overlegd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over wat zij geschikte locaties vinden. Wel zoekt het college in de gemeente naar locaties die geschikt kunnen zijn.
Eind van dit jaar wordt de voormalige Bladergroenschool in Paterswolde opengesteld voor 148 asielzoekers. Deze locatie zou in eerste instantie per 1 september worden gebruikt, maar die datum werd niet gehaald.

Meedenken

Jurryt Vellinga, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo, heeft begrip voor de uitleg van de gemeente. 'Het college is met veel processen bezig waar wij geen weet van hebben. Dit was van onze kant een suggestie en te laten zien dat wij meedenken. Ik ben van het kijken naar wat wel kan en ik hoop dat het college ook op korte termijn met nieuwe ideeën komt.'