Eivind Gullberg Jensen wordt chef-dirigent bij het Noord Nederlands Orkest

Eivind Gullberg Jensen
Eivind Gullberg Jensen © Mariska de Groot
De Noor Eivind Gullberg Jensen wordt met ingang van het seizoen 2022-2023 chef-dirigent bij het Noord Nederlands Orkest (NNO).
Gullberg Jensen wordt door het NNO omschreven als 'een allround topdirigent, een inspirator en ontwikkelaar, waarmee we samen nieuw publiek willen aanspreken'.
Hij is momenteel de baas van Nationale Opera in Noorwegen. Als chef-dirigent bij het NNO is hij de opvolger van de Britse-Amerikaan Stefan Asbury.

Ervaring als gastdirigent NNO

Gullberg Jensen was al een aantal keren gastdirigent bij het NNO. Hij is mede op voorspraak van de musici van het orkest aangesteld.
'Hij is een uitstekende dirigent die zijn vak verstaat, hij is artistiek en dirigeertechnisch buitengewoon goed', zegt Quirijn van den Bijlaard, trombonist en voorzitter van de Artistieke Commissie van het NNO. 'Daarnaast is hij heel betrokken, zoekt de connectie met de musici en wil echt sámen met het orkest muziek maken: een concert geven dat meer is dan de som der delen.'

'Diep onder de indruk van kwaliteit en inzet'

De nieuwe dirigent zelf is verheugd over zijn aanstelling. 'Vanaf de eerste keer dat ik bij het NNO dirigeerde, voelde ik een speciale band met de musici. Ik ben diep onder de indruk van zowel de uitmuntende kwaliteit van het spel als de inzet tijdens de repetities en ze doen net dat beetje extra tijdens de concerten. Ik kijk ernaar uit om een diepere relatie met hen op te bouwen.'

Eerste concerten eind januari

Donderdag 27 januari, vrijdag 28 januari en zondag 30 januari dirigeert Eivind Gullberg Jensen het programma Sibelius en Strauss in De Oosterpoort in Groningen, Theater De Nieuwe Kolk in Assen en in het Concertgebouw in Amsterdam.