Ongeregeldheden in 'asielbus' Ter Apel, politie reed mee om rust te bewaren (update)

De politie begeleidde de bus met asielzoekers naar Ter Apel
De politie begeleidde de bus met asielzoekers naar Ter Apel © Herman van Oost
De politie heeft donderdagavond asielzoekers moeten begeleiden in een bus naar Ter Apel, na ongeregeldheden bij busstation in Emmen.
Wat zich precies heeft afgespeeld, is niet helemaal duidelijk. De verhalen van de chauffeur en de politie verschillen van elkaar. Wel is duidelijk dat het in ieder geval om fysiek geweld ging.

'Hij werd achter het stuur weggesleurd'

Volgens FNV-vakbondsbestuurder Edwin Kuiper waren er ongeveer dertig asielzoekers uit veilige landen betrokken bij het incident. Een chauffeur zou uit de bus zijn gesleurd en mishandeld.
'Hij heeft last van zijn hoofd, borst en rug', stelt Kuiper. 'Hij deed donderdagavond de achterste deuren van de bus open om passagiers te laten uitstappen. Vervolgens zijn er passagiers naar binnen gegaan. De chauffeur sprak ze daarop aan. Toen werd hij achter het stuur weggesleurd en gingen de passagiers los op hem.'
Na het opstootje zijn de asielzoekers met de reguliere buslijn 73 naar Ter Apel gegaan onder begeleiding van de politie.

Aangifte

Volgens de vakbondsbestuurder is de buschauffeur zwaar mishandeld, maar de politie heeft een ander beeld van de gebeurtenissen. Volgens een woordvoerder was er wat duw- en trekwerk op het station in Emmen, maar het lijkt het niet om een mishandeling te gaan. Dat meldde de politie voordat Qbuzz vrijdagavond bekendmaakte zaterdag aangifte te doen. RTV Drenthe schrijft erover.
FNV Streekvervoer zei eerder vrijdag dat de chauffeur aangifte van mishandeling zou willen doen. Maar volgens woordvoerder Michel van der Mark van Qbuzz heeft de chauffeur het woord 'mishandeling' niet in de mond genomen. 'De chauffeur zegt niet te hebben gesproken met de FNV. Wat de chauffeur ons vertelt is dat hij een boa te hulp wilde schieten die aan de kant werd geduwd bij de bus. Hij werd van achteren op de grond getrokken aan zijn capuchon. Toen hij weer wilde opstaan is een schermutseling ontstaan', zegt Van der Mark.
De pendelbus is daarna met de groep, onder wie de belager, onder begeleiding van de politie, naar Ter Apel gereden. Daarna heeft de chauffeur zijn dienst vervroegd beëindigd, aldus Qbuzz.

Fysieke geweld reden om opnieuw aandacht te vragen

Voor de FNV is het fysieke geweld reden om opnieuw aandacht te vragen voor structurele beveiliging op de bussen van en naar Ter Apel. Eerder beloofde staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol al dat beveiligers en handhavers vaker bij de bushaltes zullen staan.
Over structurele maatregelen zijn nog gesprekken onder leiding van de zogenaamde ketenmariniers. Zij zijn van het ministerie van Justitie en Veiligheid en belast met het terugdringen van overlast door asielzoekers. Wanneer en of er structurele maatregelen zullen komen, is nog onduidelijk.
Overigens neemt het aantal incidenten op de reguliere buslijnen richting Ter Apel niet toe, zegt Qbuzz. 'Wel is het aantal reizigers dat met de pendelbus meerijdt toegenomen', laat woordvoerder Van der Mark weten.
Dit bericht is geüpdatet met het nieuws dat de buschauffeur aangifte gaat doen