Instellingen

Onrustige nachten bij azc Ter Apel: vechtpartij en gewonde agent

Asielzoekers lopen naar de opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel
Asielzoekers lopen naar de opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel © ANP
Het blijft onrustig bij de overvolle opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Afgelopen nacht was er een vechtpartij. De nacht daarvoor raakte een agent gewond nadat een man hem met een balk sloeg.
Burgemeester Jaap Velema vermoedt dat door het grote aantal mensen in de opvang en het vele verplaatsen van asielzoekers, de spanningen toenemen. Dat leidt tot vechtpartijen en andere ongeregeldheden.

Man raakt agent met balk

Afgelopen donderdagnacht moest de politie in actie komen toen er een vechtpartij uitbrak bij het COA. 'We troffen ter plekke een groep mensen aan', zegt een woordvoerder. 'Een persoon was gewond.' Een 24-jarige man werd aangehouden op verdenking van zware mishandeling.
Een nacht daarvoor moest de politie ook al uitrukken naar het aanmeldcentrum, vanwege een melding dat iemand met een balk ruiten insloeg. 'Agenten zagen dat de man met de balk dreigend op hen af liep.' Om hem onder controle te krijgen werd de man bespoten met pepperspray.
Ondanks de pepperspray raakte de man een van de agenten met de balk. De agent liep verwondingen op aan zijn gezicht en arm. Hij kon ter plekke behandeld worden en heeft aangifte gedaan van mishandeling. De verdachten van beide incidenten zitten nog vast. Donderdag waren er bovendien nog ongeregeldheden bij de speciale pendelbus voor asielzoekers tussen Ter Apel en Emmen. Er was sprake van fysiek geweld richting een buschauffeur.
Een hogere bezetting op de locatie is nooit bevorderlijk voor de leefbaarheid
Woordvoerder COA

ME ook al ingezet

Het is niet voor het eerst dat de politie in de avond- en nachtelijke uren in actie moet komen. Zo'n drie weken geleden gebeurde dat ook, toen het aanmeldcentrum een paar dagen overvol zat. De Mobiele Eenheid (ME) rukte uit om de rust terug te laten keren.
Openen extra noodopvanglocaties moet druk verlichten
Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit al weken overvol. Ook in de bijbehorende nachtopvang zitten meer mensen dan toegestaan. Westerwolde heeft meermaals de oproep gedaan om landelijk meer opvangcapaciteit te regelen. Door een gebrek aan andere opvangplekken in het land hoopt het zich in Ter Apel op. Die problemen zijn nog niet opgelost. Donderdagnacht zaten er 55 mensen teveel in de nachtopvang.

Wel is de druk op Ter Apel verlicht door de opening van extra noodopvanglocaties in het land. Vrijdag maakte het COA nog bekend dat in het Zuid-Hollandse Oegstgeest maandag een noodopvang voor 175 statushouders open gaat. Er kunnen ook zogeheten spoedzoekers uit de gemeente wonen.

Door drukte meer onrust?

Of er inderdaad een verband is tussen de drukte en het aantal incidenten wordt onderzocht, zegt burgemeester Velema. 'We hebben bij COA de vraag neergelegd of dit klopt.'
Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Beeld van een asielzoeker
Het COA heeft daar vooralsnog geen antwoord op: 'Wat de oorzaak is van de incidenten is vaak nauwelijks te zeggen en daar wordt door ons ook geen gericht onderzoek naar gedaan', zegt een woordvoerder.
'Ook kan ik nu niet uit de losse pols aangeven of er de laatste tijd meer incidenten zijn geweest dan anders, maar een hogere bezetting op de locatie is nooit bevorderlijk voor de leefbaarheid', aldus het COA.