Hogelandsters leveren minder afval in: 'Dit hadden we nooit voor mogelijk gehouden'

Een vrouw zet het afval buiten
Een vrouw zet het afval buiten © ANP
Inwoners van de gemeente Het Hogeland leveren minder restafval in. Het college van burgemeester en wethouders merkt dat inwoners hun afval beter scheiden.
Begin dit jaar is de gemeente overgestapt naar het zogeheten Diftar+. Hogelandsters betalen voor elke keer dat de grijze container bij de weg gezet wordt. Ook voor het aantal kilo’s wordt betaald.
'We zien dat inwoners hun afval goed scheiden. Het gaat ontzettend goed en dat hadden we niet voorzien', zegt wethouder Eltjo Dijkhuis (Gemeentebelangen) namens een tevreden college. 'We hebben minder afval binnengekregen dan gedacht. Mensen brengen hun gescheiden afval op de juiste manier weg of leveren het in.'
Afval wordt niet duurder, dat zou zuur zijn
Eltjo Dijkhuis - wethouder Het Hogeland

Naar de stort

Ook kende niet alle voormalige gemeenten de regeling om vier keer per jaar afval gratis naar de stort te brengen. 'Daar maken mensen nu ook goed gebruik van. Groen afval kan daarnaast gratis bij de weg gezet worden', legt Dijkhuis uit. 'Er komt echt veel minder grijs afval binnen en dat hadden we nooit voor mogelijk gehouden.'
Doordat er minder afval binnenkomt, heeft de gemeente ook minder inkomsten, maar nog wel de kosten. 'Dat gaan we niet doorberekenen naar de inwoners. Afval wordt dus niet duurder. Anders zou het wel heel zuur zijn', zegt de wethouder.
Voor de invoering van het Diftar+ systeem werd er in 2020 gemiddeld 214 kilo restafval per persoon per jaar ingezameld. De prognose voor dit jaar is dat er gemiddeld 137 kg restafval per inwoner zal worden ingezameld.