NK afstanden: Velema gediskwalificeerd, Bosker pakt wereldbekerticket

Lennart Velema (rechts) in actie op de 500 meter in Thialf
Lennart Velema (rechts) in actie op de 500 meter in Thialf © ANP
Schaatser Lennart Velema heeft geen goede indruk gemaakt op de 500 meter bij de NK afstanden in Heerenveen. De Groninger zette in de eerste omloop een teleurstellende tijd op de klokken. Bij zijn tweede optreden werd hij gediskwalificeerd.
Vorig jaar plaatste Velema zich bij het afstandskampioenschap voor de enige twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Deze keer kwam hij niet in de buurt van die prestatie.
In de eerste ronde van de kortste schaatsafstand noteerde Velema de dertiende tijd. Hij kwam over de finish in 35.72. Dat was bijna een seconde boven zijn persoonlijk record, dat hij tien maanden geleden vestigde op hetzelfde ijs.

Wie bewoog er het eerst?

Velema kreeg een nieuwe domper te verwerken toen hij een ongeveer anderhalf uur later weer bij de startstreep stond. Bij de eerste poging startte hij vals omdat hij niet stilstond. In de herkansing stond hij volgens de starter opnieuw niet stil. Ook zijn tegenstander in de zevende rit bewoog te vroeg en zodoende kon Velema samen met Stefan Westenbroek gedesillusioneerd het middenterrein opzoeken.
'Ik had het idee dat mijn tegenstander eerst bewoog', was het oordeel van Velema op het moment dat hij de beelden nog niet had gezien.
Zondag krijgt hij een nieuwe kans om te bewijzen dat hij een rol kan spelen tussen de nationale sprinttop. Hij rijdt dan de 1000 meter.

Bosker 'op safe' vierde

Bij Marcel Bosker was er blijdschap na zijn vierde plek op de 5000 meter. De allrounder kon niet tot het uiterste gaan omdat hij de afgelopen vier weken ziek was. Pas een paar dagen geleden voelde hij zich weer wat beter. Hij noteerde een tijd van 6.15.35 en mag daardoor deelnemen aan de eerste serie wereldbekerwedstrijden op de vijf kilometer.
'Ik had van tevoren niet verwacht dat ik mee kon vechten om de wereldbekerplekken. Ik ben 'op safe' weggegaan en ben blij dat ik hem zo binnensleep. De vierde plek is voor mij alleen maar winst op dit moment', liet hij kort na de race weten.

Persoonlijk record voor Leonie Bats

Leonie Bats uit Froombosch had meer succes tijdens de openingsdag van de NK Afstanden. Op de 1500 meter dook ze voor de eerste keer onder de twee minutengrens. Ze kwam in een tijd van 1.59.09 over de finish. Dat was een verbetering van haar persoonlijk record met anderhalve seconde.
Bats deed onlangs nog mee aan het testevent voor de Olympische Spelen in Peking. Ze komt ook nog in actie op de 1000 en 3000 meter.