Oude goederenwagon opgegraven: van stierenstal tot museumstuk

De goederenwagon in de tuin van Harry van den Dries
De goederenwagon in de tuin van Harry van den Dries © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Hij stond diep in de grond en verscholen achter onkruid. Maar vandaag is-ie weer tevoorschijn gekomen, een oude goederenwagon. De wagon komt ten goede aan de collectie van Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal.
Het spoorwegmuseum heeft een foto in de collectie, waarop is te zien dat er zo’n wagon op het emplacement van de STAR rond 1960 bij de loc-loodsen gestaan heeft.
De wagon wordt uitgegraven
De wagon wordt uitgegraven © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Het betreft dus een unieke wagen, met nóg een stukje fraaie geschiedenis: de vader van de huidige eigenaar heeft hem destijds van het emplacement van Musselkanaal gehaald om er een stier in groot te brengen...

Eerst uit de achtertuin gegraven

Voor de wagon aan de collectie van STAR kan worden toegevoegd, moet het dan ook eerst uit de achtertuin van Harry van den Dries in Musselkanaal gegraven worden. En dat vergt mankracht. En eigenlijk ook iets beter weer dan vandaag Maar stukje bij beetje wordt er steeds meer ontdekt.
De wagon is gebruikt voor een bolle, zwientjes en wat wel niet meer
Harry van den Dries
Sinds de jaren 60 staat de wagon bij de familie van den Dries in de achtertuin. Al in 1998 werd de wagon door medewerkers van de STAR gespot. 'In 2010 kwamen we weer op het idee om de wagen klaar te maken voor het museum. Maar de zonen van Van den Dries wilden de wagon gebruiken als keet', vertelt John Moesker.

Keet voor de jongens

'In ruil voor de wagon hebben we een andere keet geplaatst voor de jongens. Maar in de tussentijd hebben we de wagon nog steeds niet opgehaald want we hebben het druk bij de STAR.'
'De wagon is gebruikt voor een bolle, zwientjes en wat wel niet meer', vertelt van den Dries. 'We hopen eigenlijk dat er geen wielen meer onder zitten', vertelt John Moesker tijdens het graven. 'Dan is ie een stuk zwaarder voor het vervoeren.'
De stal/wagon van binnen
De stal/wagon van binnen © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Waarschijnlijk gebouwd tussen 1879 en 1912

Na wat uren werk zien de mannen dat er 'gelukkig' geen wielen onder de wagon zitten. Maar ze hebben wel iets anders ontdekt. In de wagon staat het cijfer 1898. Dat is het NS-cijfer van de wagon. De wagon is waarschijnlijk gebouwd tussen 1879 en 1912.
De wagon wordt opgeknapt en tentoongesteld in het museum Spoorlijn STAR in Stadskanaal.