Huizinga verrast met derde plaats op 1500 meter bij NK afstanden

Chris Huizinga tijdens de 1500 meter
Chris Huizinga tijdens de 1500 meter © Vincent Jannink/ANP
Chris Huizinga mag zich opmaken voor de wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter. De schaatser uit Garnwerd werd bij de NK afstanden derde op de schaatsmijl.
Hij reed al wel eerder internationale wedstrijden. Dat was op voornamelijk de Mass Start en de ploegenachtervolging. Nu mag hij ook individueel in actie komen.

Met gebalde vuist

Huizinga balde meteen de vuist nadat hij in Thialf over de finishstreep kwam. Op dat moment wist hij nog niet dat zijn tijd genoeg zou zijn. 'Ik heb tijdens de race niet op de rondeborden gekeken. Ik ging gewoon 'all out' en kijken wat het zou worden. Toen zag ik die 1.45.27 en toen dacht ik wel: 'Holy shit dat is hard'. Vervolgens maken andere jongens een paar foutjes en dan blijkt mijn tijd scherp te zijn en dan zit je erbij', beschreef Huizinga zijn verrassende prestatie.

Niet vaak op podium

Alleen ploeggenoot Thomas Krol en Kjeld Nuis waren sneller. Dat duo is wel gewend om op een podium te staan op de 1500 meter. Voor Huizinga komt het zelden voor dat hij bij een nationaal kampioenschap met een medaille en een bos bloemen het Wilhelmus aanhoorde.
Ik ben maar een klein kereltje naast Krol en Nuis
Chris Huizinga - Schaatser

Klein kereltje

Drie jaar geleden was dat voor het laatst, toen hij brons behaalde bij de NK allround. 'Ik moet wel zeggen toen ik er naast stond, dat ze wel een stukje groter zijn dan ik. Ik ben ook maar een klein kereltje natuurlijk. Het is wel heel vet, maar het is toch nog wel een groot gat met die jongens. Achter mij zitten ze dichter bij dus de volgende keer kan het ook weer andersom zijn. Nu is het de bedoeling om nog een stap te zetten op het Olympisch kwalificatietoernooi', blikte de Garnwerder alvast vooruit naar de laatste week van december.
'Klein kereltje' Chris Huizinga naast Kjeld Nuis (links) en Thomas Krol (midden)
'Klein kereltje' Chris Huizinga naast Kjeld Nuis (links) en Thomas Krol (midden) © Douwe Bijlsma/Orange Pictures

Niet okselfris

Een dag eerder kwam Huizinga dicht in de buurt van zijn persoonlijk record op de vijf kilometer. Het scheelde slechts achthonderdste van een seconde. Een signaal dat het met de benen wel goed zit.
Toch verscheen de Groninger op beide afstanden niet helemaal okselfris aan de start. 'Ik heb een slechte week gehad. Vanaf dinsdag ben ik een beetje verkouden en gewoon niet fit. Ik heb veel alleen op m'n kamer gezeten. Alleen bij het eten heb ik de anderen van de ploeg gezien. Je moet het dan doen met wat je hebt. Ik ging er zonder verwachtingen in. Dat ik vandaag derde word, is voor mij dan ook een grote verrassing', stelde hij tevreden vast.

Weer PR voor Leonie Bats

Esmé Stollenga uit Garmerwolde eindigde bij de 500 meter als achtste. Na de eerste omloop stond ze nog op de zesde plaats. Haar tijd was 38.23. In de tweede ronde was ze een halve seconde langzamer. Leonie Bats verbeterde haar persoonlijk record op de 3000 meter. Haar nieuwe toptijd is nu 4.13.21. Een verbetering van ruim drie seconden. Vrijdag was ze ook al sneller dan ooit op de 1500 meter.