Eemshaven krijgt vaste veerverbinding met Noorwegen

De Romantika, het schip dat tussen de Eemshaven en Kristiansand gaat varen
De Romantika, het schip dat tussen de Eemshaven en Kristiansand gaat varen © Holland Norway Lines
Vanaf april volgend jaar vaart er drie keer per week een veerboot tussen de Eemshaven en Kristiansand in Zuid-Noorwegen.
Het gaat om een initiatief van Holland Norway Lines (HNL). Dat bedrijf gaat in de Eemshaven een kade met brug aanleggen en een kantoor bouwen. Volgens HNL levert de ferrylijn op termijn honderd banen op.

Achttien uur

De reis tussen de Eemshaven en Kristiansand neemt achttien uur in beslag. De veerdienst wordt uitgevoerd door de MS Romantika. Dit schip vertrekt drie keer per week om 15:00 uur uit de Eemshaven en meert om 9:00 in de ochtend aan in de haven van Kristiansand.
Het traject tussen de Eemshaven en Kristiansand in Zuid-Noorwegen
Het traject tussen de Eemshaven en Kristiansand in Zuid-Noorwegen © Holland Norway Lines

225 euro

De minimumprijs voor een retourtje Noorwegen voor ‘voetpassagiers’ (inclusief overnachting) ligt op 225 euro per persoon (twee personen in één hut). Inclusief auto kost een ticket minimaal 250 euro per persoon.

Faciliteiten aan boord

De 193 meter lange MS Romantika is in 2001 gebouwd door Aker Finnyard in Finland. Volgens HNL beschikt het schip over diverse restaurants, cafés (taxfree) shops en entertainment. Aan boord is ook ruimte voor caravans, campers en vrachtwagens.
Een impressie van de terminal die Holland Norway Lines in de Eemshaven wil bouwen
Een impressie van de terminal die Holland Norway Lines in de Eemshaven wil bouwen © Holland Norway Lines

Vooral Noren enthousiast

Volgens HNL is vooraf grondig marktonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat er vooral in Noorwegen veel belangstelling bestaat voor een bezoek per schip aan Nederland. Maar ook vanuit Nederland wordt voldoende animo verwacht.
De eerst afvaart is op 7 april 2022.