Vanaf vandaag vaste vergoeding van 5000 euro bij eerste bevingsschade

Schade aan een huis
Schade aan een huis © Tristan Braakman
Mensen die voor het eerst een melding doen van mijnbouwschade kunnen vanaf maandag kiezen voor een vaste vergoeding van 5000 euro. Door te kiezen voor die 5000 euro wordt in een klap alle aanwezige fysieke schade afgehandeld, waarmee schadeloket Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) duizenden schades hoopt af te handelen.
De vaste vergoeding van 5000 euro is een alternatief voor een maatwerkprocedure en geldt dus alleen op adressen waar nog nooit eerder een schademelding is gedaan. Bij de vaste vergoeding van 5000 euro komt er geen deskundige over de vloer die de schade beoordeelt. De regeling is met name bedoeld voor eenvoudige en kleinere schades.

Niet zonder consequenties

Een keuze voor de vaste vergoeding is overigens niet zonder consequenties: er kan hierna niet zomaar opnieuw een schadevergoeding worden aangevraagd. Dat kan alleen als er een nieuwe aardbeving is geweest die opnieuw tot schade zou kunnen leiden op het betreffende adres. In de toekomst nieuwe schade vergoed krijgen, kan mogelijk lastiger worden.

Twee keer vertraagd

De vaste vergoeding werd in mei aangekondigd en zou meteen na de zomer van start gaan, maar door tegenvallers bij het IMG is dat tot twee keer toe uitgesteld. Per 1 november kunnen mensen die nog nooit schade hebben gemeld de keuze maken. Mensen van wie hun allereerste schade nog in behandeling is, kunnen naar verwachting in december de keuze maken voor de vaste vergoeding van 5000 euro.
Ongeveer 13.000 woningeigenaren hebben volgens het IMG al laten weten interesse te hebben in de vaste vergoeding in plaats van een maatwerkprocedure.