A28 vanaf vanavond dicht bij Groningen-Zuid: 'Bedenk op tijd welke omleidingsroute je neemt' (update)

Het Julianaplein op de zuidelijke ringweg in de stad Groningen
Het Julianaplein op de zuidelijke ringweg in de stad Groningen © Aanpak Ring Zuid
De A28 bij Groningen is vanaf vrijdagavond 22.00 uur tot maandagochtend 8 november 6.00 uur in beide richtingen afgesloten tussen het Julianaplein en Groningen-Zuid.
Ook de Brailleweg en de Vondellaan worden afgesloten voor verkeer. De afsluiting is nodig om de laatste hand te leggen aan de nieuwe afrit van de A28 naar de Brailleweg. Deze afrit gaat, als alles goed verloopt, maandagochtend open. Dit deel wordt dan tweerichtingsverkeer, wat nu nog eenrichtingsverkeer is.
Vanaf dan is doorgaand verkeer tussen de Brailleweg en de Vondellaan niet langer mogelijk; alleen voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer kunnen dan nog gebruik maken van het viaduct.

Afrondende werkzaamheden en aanleg buizen

'De nieuwe afrit hebben we afgelopen jaar gebouwd langs de A28. Verkeer uit Assen kan vanaf maandag via deze afrit naar de Brailleweg toe en zo richting het centrum rijden', vertelt Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort.
Behalve afrondende werkzaamheden aan de afrit, worden er ook nieuwe riolerings- en mantelbuizen voor kabels en leidingen aangelegd. 'Daarvoor worden er enorme putten aangelegd in de middenberm van de A28. Het zou te gevaarlijk zijn voor het verkeer om daar langs te rijden', verklaart Kramer de afsluiting.
Aan de nieuwe afrit wordt vrijdag volop gewerkt
Aan de nieuwe afrit wordt vrijdag volop gewerkt © Elwin Baas/RTV Noord

Omleidingen

Automobilisten vanuit het zuiden worden omgeleid via afrit 39 Groningen-Zuid en kunnen daar alleen rechts afslaan. Vanuit Groningen richting Haren of Assen kan men alleen via de Laan Corpus den Hoorn de A28 op rijden. Verkeer wordt zo veel mogelijk omgeleid via provinciale wegen of rijkswegen.
Het autoverkeer vanaf de Vondellaan richting het centrum kan het beste naar de Van Iddekingeweg rijden en vervolgens naar de Paterswoldseweg of de Hereweg, aldus Groningen Bereikbaar.
Verkeer richting Groningen-Zuid moet dit weekend rekening houden met vertraging.
Verslaggever Elwin Baas sprak met Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort:
A28 bij Groningen-Zuid dit weekend dicht: 'Het gaat druk worden'

Op tijd kijken

'Het is de bedoeling dat mensen op grote afstand al gaan kijken hoe ze moeten rijden als ze naar Groningen willen', stelt Kramer. Dus moet je naar het oosten van de stad, neem dan niet de A28, maar de N33 en A7. En wil je naar Groningen-West, rijd dan via Friesland. Of nog beter: pak het openbaar vervoer of de fiets.'
Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid verwacht niettemin grote drukte rondom de stad dit weekend. Kramer: 'Wij hopen dat mensen er rekening mee houden. Zondag is bijvoorbeeld het afscheid van Arjen Robben bij FC Groningen, het stadion zal wel vol komen te zitten. We hopen dat we het in goede banen kunnen leiden en dat het niet overal vast komt te staan.'
Het bericht is geactualiseerd met een video en een toelichting door Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort.