'Gemeente moet rekening houden met monumentale status van Bedumer gemeentehuis'

Het gemeentehuis in Bedum
Het gemeentehuis in Bedum © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Algemeen Plaatselijk Belang (APB) Bedum ziet het met lede ogen aan dat de gemeente Het Hogeland het gemeentehuis in Bedum wil verkopen. Het gebouw moet een publieksfunctie krijgen, vindt de belangenvereniging voor Bedumers.
Het college wil panden afstoten, omdat het onderhoud te duur wordt.
'We hebben begrepen dat het college wil dat het gebouw een maatschappelijke functie krijgt. Geen flauw idee wat ze hiermee bedoelen', zegt Henk van der Velde van de dorpsbelangenvereniging. Het college heeft vorige week contact met hem gehad over de sluiting en het is voor APB Bedum teleurstellend dat de gemeente van het gebouw af wil.

Afblijven van monument

'Het is voor ons heel belangrijk dat het oude deel van het gemeentehuis behouden blijft voor de inwoners. Dat is een monument en daar moet je vanaf blijven. Dat moet een publieksfunctie houden voor bijvoorbeeld trouwerijen. Het is een mooi gebouw', zegt Van der Velde. Er moet daarom volgens hem niets verbouwd worden aan dat deel.
'Wat in het nieuwe deel komt, wachten we af. Eerst maar eens horen wat de raad van de verkoop vindt. Want het is nog een voorstel heb ik begrepen', zegt Van der Velde. Hij hoopt dat dan ook duidelijk wordt wat de gemeente voor ogen heeft. 'Want het is voor ons nu nog heel vaag.'
APB Bedum heeft gevraagd om bij de verdere plannen betrokken te worden. De gemeente heeft al laten weten dat te blijven doen.