Instellingen

COA: Inmiddels duizenden extra opvangplekken voor asielzoekers, maar niet genoeg

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) beschikt sinds eind augustus over 4600 extra opvangplekken, verspreid over het land. Deze week komen daar nog eens 2200 bij.
Daarmee zijn de ergste problemen voor het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel voorlopig voorbij. Maar, benadrukt het COA: er moet meer gebeuren om de problemen in Ter Apel écht op te lossen.

Tweeduizend asielzoekers per maand meer

Sinds augustus was de instroom van asielzoekers per maand 2000 hoger dan de uitstroom. Dat zorgde er in oktober voor dat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol raakte. De nachtopvang bood onvoldoende plaats, waardoor asielzoekers op stoelen of op de grond moesten slapen.
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde en voorzitter Koen Schuiling van Veiligheidsregio Groningen sloegen alarm, nadat de GGD zijn zorgen had geuit over de gezondheidssituatie en brandveiligheid in het aanmeldcentrum.
Dat bracht de zaak in een stroomversnelling. Op aandrang van het kabinet besloten gemeenten bij te springen door noodopvangplekken beschikbaar te stellen.

Nieuwe opvangplekken zijn vooral tijdelijk

Het COA is blij met deze ontwikkeling, maar benadrukt dat tachtig procent van de nieuwe opvangplekken tijdelijk is. Zonder verdere maatregelen zal de druk op ‘Ter Apel’ eind deze maand weer toenemen, zo verwacht het COA.
De organisatie die verantwoordelijk is voor de huisvesting van asielzoekers, geeft opnieuw aan vooral op zoek te zijn naar meer vaste locaties voor de middellange termijn.

Ook volgend jaar meer asielzoekers

Inmiddels is de verwachting dat de verhoogde instroom ook volgend jaar zal aanhouden. De reguliere asielzoekerscentra in ons land – bij elkaar goed voor zo’n 30.000 opvangplekken – zitten al meer dan een jaar vrijwel helemaal vol.
Dat komt mede doordat veertig procent van deze opvangplekken bezet worden door statushouders. Dat zijn vluchtelingen die in ons land mogen blijven en daarom wel recht hebben op een huis, maar geen woning kunnen krijgen.