Quote 500: De op één na rijkste van het land is een oud-Groninger

Remon Vos, de een na rijkste persoon op de Quote 500
Remon Vos, de een na rijkste persoon op de Quote 500 © ANP
Een geboren Oost-Groninger als de op één na rijkste van Nederland. Vastgoedkoning Remon Vos is dit jaar gestegen naar nummer twee van de Quote500, de lijst van superrijken.
Vos mag dan de rijkste man van het land zijn, hij moet het doen met een tweede plek achter Heineken-voorvrouw Charlene de Carvalho, goed voor 13,5 aan biermiljarden.

Superrijken 18 procent rijker

Het magazine Quote publiceerde dinsdag de jaarlijkse ranglijst van geslaagde ondernemers, vastgoedbezitters en vermogende families. Deze 500 rijkaards zijn het afgelopen jaar 18 procent rijker geworden en bezitten samen een vermogen van 220 miljard. Opvallend is het recordaantal van 45 miljardairs op de lijst.
Nummer twee Remon Vos (51) doet in vastgoed en heeft daarmee volgens Quote 5,7 miljard vergaard. Dat doet hij vooral in Oost-Europa met zijn bedrijf CTP waarmee hij investeert in nieuwbouwprojecten voor woningen, winkelcentra en bedrijven.

Van telefoonverkoper tot vastgoedmagnaat

Vos groeide op in Stadskanaal en Winschoten, werkte in de telefoonzaak van zijn vader en belandde in Tsjechisch vastgoed via de Groningse advocaat wijlen Eddy Maas.
Vos doet niet alleen zaken in Tsjechië, hij woont er ook, op een landgoed van tien bij tien kilometer, samen met zijn vrouw Carolien, dochter van een oud-schoolmeester in Heiligerlee.
Met zijn privévliegtuig, een zwarte Gulfstream, verplaatst Vos zich door Europa van nieuwbouwproject naar nieuwbouwproject. Vos heeft CTP onlangs naar de Amsterdamse effectenbeurs gebracht om zo nog wat groeigeld aan te trekken, om bijvoorbeeld in Egypte verder te werken aan zijn imperium.

Auto-importeur en handelaar in stierensperma

De tweede noordeling vinden we op plek 15 en heet Wijnand Pon (77), auto-importeur en handelaar in stierensperma, met als basis voor die laatste activiteit een boerderij nabij Garnwerd. Pon kon het afgelopen jaar tien procent bij zijn vermogen plussen en heeft nu 2,2 miljard op zijn naam staan. Mede door het toevoegen van Swapfiets, de abonnementsfiets met de blauwe voorband, aan het Pon-zakelijk bouwwerk.
De Swapfiets draagt bij aan het succes van de tweede Groninger op de lijst
De Swapfiets draagt bij aan het succes van de tweede Groninger op de lijst © Bram Koster/RTV Noord

Net geen negen nullen

Op 47 staat Willem Blijdorp (69). Hij kan nog net geen vermogen in negen nullen noteren; Quote schat hem op 925 miljoen. Blijdorp begon in de jaren zeventig en tachtig met de belastingvrije Butterfahrten op de Eems waar hij de basis legde voor zijn fortuin met de handel in drank, sigaretten en parfums. Dat taxfree-imperium werd uitgebouwd tot de huidige B&S Group, inmiddels beursgenoteerd.
Het B&S-hoofdkantoor staat in Dordrecht, maar het grootste onderdeel van B&S is de in Farmsum gevestigde Holland Trading Group (HTG), waar enkele honderden mensen werken. In Farmsum heeft HTG meerdere loodsen, waaronder één met een supermoderne distributierobot.
De publiciteitsschuwe Blijdorp woonde ooit in Meedhuizen, maar bestiert zijn bedrijf vanuit zijn villa aan het meer van Genève in Zwitserland.
Blijdorps ex-compagnon Bert Meulman (54), die begon als verkoopmanager bij de Butterfahrt-rederij Kamstra vinden we terug op plek 141 in de Quote-lijst.

Bakkers en handelaren

Het Stadskanaalster bakkersduo Jan (70) en Frits (65) Borgesius is vijftig plekken gestegen naar nr 297. Samen zijn ze goed voor 175 miljoen.
Op plek 302 de 58-jarige Eddie Perdok uit Groningen en nu baas van de onderdelenhandel Kramp in Varsseveld. Perdok leerde het vak van handelaar in het familiebedrijf dat zijn grootvader in 1955 opzette. Waar de broers Borgesius het samen met 175 miljoen moeten doen, heeft Perdok dat in zijn eentje.
Een beetje Gronings is Theo Pouw, sinds hij een belangrijke vestiging in de Eemshaven opende. Pouw (plek 418, 130 miljoen) recyclet en handelt in bouwmaterialen.

Familielijstje

Wie we missen in de ranglijst dat zijn de maritieme ondernemers Rob (66) en Eric (58) Wagenborg en Egbert Vuursteen (64) van Rederij Wagenborg. Ze zijn door Quote naar het lijstje van rijke families verhuisd want het zijn neven van elkaar. Daar vinden we ze met 450 miljoen vermogen op plek 37.
In dat familielijstje staat ook de Groninger vastgoedfamilie Maas. Het was de op 62-jarige leeftijd overleden Eddy Maas die samen met de nummer twee Remon Vos het bedrijf CTP groot maakte. Daar kunnen de vijf kinderen van Eddy Maas nu goed van leven. Quote houdt hun bezit op 675 miljoen. Vastgoed zit de familie in het bloed. Eddy’s zoon David Maas bestiert in Winschoten Wima Vastgoed.