Trein naar Stadskanaal loopt twee jaar vertraging op

Een trein
Een trein © Jos Schuurman/FPS
De treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal is twee jaar later klaar dan gepland. Door het gebruik van een modern spoorbeveiligingssysteem gaat de trein pas in 2026 rijden. Ook leverde een eerste studie van ProRail een budgettekort op.
In 2019 maakte de provincie nog bekend dat de trein naar Stadskanaal in het najaar van 2024 gaat rijden. Een van de oorzaken voor de vertraging is de invoering van het European Rail Traffic Management System (ERTMS), een modern spoorbeveiligingssysteem dat vanaf 2026 in gebruik genomen gaat worden.
‘En we willen het in één keer goed doen, dus willen we de trein naar Stadskanaal met dit systeem laten rijden’, zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66).

Duurder dan begroot

Ook heeft een eerste studie van spoorwegbeheerder ProRail aangetoond dat de aanleg van de treinverbinding naar Stadskanaal fors duurder lijkt te worden dan begroot. ‘Het bedrag is zoveel hoger dat het de moeite waard is om aanvullend onderzoek te doen naar de kunstwerken en de baanstabiliteit, zodat we een beter beeld krijgen van de risico’s in het project.’
De provincie Groningen hoopt namelijk dat de bruggen, oversteken en viaducten kwalitatief goed genoeg zijn, zodat deze niet vervangen hoeven te worden. ‘We hopen dat we die keuzes in positieve zin kunnen bijdraaien.’ Volgens Gräper laat de studie van ProRail zien dat dit kan.

Enorme intentie en drive

Het budget voor de trein naar Stadskanaal is 63 miljoen vanuit de pot RSP-projecten. Mogelijk nieuwe vertragingen en kostenoverschrijdingen rond de bouw van de Zuidelijke Ringweg kunnen de aanleg van de trein alsnog in gevaar brengen.
‘We hebben eerder dit jaar een deal gesloten waarin de keuze van het college was om de treinverbinding Veendam - Stadskanaal te ontzien’, zegt Gräper. ‘Dat zegt iets over de enorme intentie en drive om deze treinverbinding te realiseren.’
Toch durft Gräper geen garanties te geven. ‘Zekerheden zijn er nooit in het leven, maar ik kan wel 100 procent zeker over de intentie zijn. Die staat vol overeind.’