OM handhaaft strafeisen in hoger beroep afpersingszaak No Surrender

Het logo van No Surrender
Het logo van No Surrender © RTV Noord
Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot acht jaar tegen ex-leden van motorclub No Surrender. Ze worden verdacht van het mishandelen, afpersen, bedreigen en ontvoeren van een ander ex-lid.
Eerder werden vier mannen en een vrouw veroordeeld tot celstraffen tot 68 maanden. Twee van hen werden vrijgesproken, omdat hun politieverhoren niet volgens de regels zouden zijn gegaan. Volgens het Openbaar Ministerie moeten zij alsnog veroordeeld worden tot vijf jaar cel.
Het slachtoffer, dat met geweld uit motorclub No Surrender gezet is, werd in november 2016 naar eigen zeggen naar de woning van de vrouwelijke verdachte in Eelde gelokt. Zij dronken samen een drankje en de man werd onwel.

Tattoos wegbranden met strijkijzer

Ineens stormden de andere verdachten de woning binnen. Zij mishandelden hem zo ernstig dat het bloed op de muur terechtkwam. Ook dreigden ze zijn clubtattoos weg te branden met een strijkijzer en zijn vingers af te knippen.
Na de mishandelingen werd hij bloedend in een busje gegooid. Bij zwembad De Papiermolen in de stad Groningen werd hij uit het busje gehaald en moest hij 5000 euro in wiet betalen aan zijn belagers. Vervolgens is hij in Glimmen halfnaakt uit de auto gezet. De man is na dit voorval uit angst met de politie gaan praten.

'Mijn leven is voorbij'

Vanwege zorgen om zijn veiligheid is hij opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Dat betekent dat hij onder een andere identiteit door het leven gaat en niemand mag weten wie hij echt is en waar hij woont.
‘Mijn leven is voorbij’, zegt hij in een stemopname in de rechtszaal. ‘Ik heb levenslang gekregen en moet altijd over mijn schouder kijken. Ik sta op met wat er gebeurd is en ga ermee naar bed. Mijn leven staat al vijf jaar stil.’

Verdachten weigeren namen te noemen

De verdachten ontkennen allemaal hun betrokkenheid. Eén van hen, tegen wie de hoogste celstraf geëist is, heeft het mishandelen bekend. Uit angst voor represailles, ook al zijn ze al vijf jaar ex-leden van de motorclub, weigeren ze namen te noemen. Het bewijs zit vooral in verklaringen van het slachtoffer die worden ondersteund door afgeluisterde gesprekken en telefoongegevens.
De 40-jarige Stadjer die dit volgens het OM allemaal geregisseerd heeft, moet als het aan de advocaat-generaal ligt acht jaar de cel in. Het OM vindt dat zijn aandeel het grootst is. Ook heeft hij nog een andere man afgeperst en hij heeft een flink strafblad.
De vrouwelijke verdachte, die geen lid was van de club maar bevriend was met No Surrender-leden, krijgt de lichtste straf. Zij moet vier jaar de cel in als het aan het OM ligt, waarvan twee jaar voorwaardelijk. De andere verdachten hoorden vijf jaar cel eisen. In totaal eist het slachtoffer een schadevergoeding van 25.000 euro smartengeld.
Komende dagen krijgen de advocaten van de verdachten het woord. Daarna mogen de verdachten zelf nog wat zeggen. Het hof doet op 17 december uitspraak.