Groningse jongeren hijsen zich in zwemvest voor beter klimaat

Van links naar rechts: Merle, Laura en Dennis
Van links naar rechts: Merle, Laura en Dennis © Marian van Voorn
Het is een bijzondere dag voor Dennis, Laura en Merle van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam. De scholieren overhandigen woensdag in Duitsland hun eigen 'klimaatmanifest'.
Ze geven het document aan een Duits parlementslid. Dat doen ze niet in hun normale shirtje en spijkerbroek: ze hijsen zichzelf in een reddingsvest.

Houdt niet op bij de grens

De Groningse jongeren zijn sinds zaterdag al in het Duitse Stadthagen, vlak bij Hannover. Daar werken ze samen met scholieren uit Drenthe, Friesland, Overijssel en het Duitse Niedersachsen aan het manifest.
Om mee te mogen doen aan het project, moesten de vwo 5-leerlingen eerst solliciteren bij hun docenten. De uitwisseling is bedoeld om te laten zien dat klimaatverandering niet ophoudt bij de landsgrenzen.
'We vinden het belangrijk, omdat wij de generatie zijn die ermee moet dealen', vertelt de 15-jarige Merle Wierenga uit Zeerijp vanuit Duitsland aan de telefoon. 'Wij moeten ervoor zorgen dat er verandering gaat komen.'

Meer geld voor bedrijven

De jongeren hebben de afgelopen periode bedrijven bezocht die willen vergroenen. Zo zijn ze bij Groningen Seaports geweest, de beheerder van de Eemshaven en de haven van Delfzijl. Daar spraken ze onder meer over de waterstofplannen.
Wat komt er in het manifest? 'In Nederland zie je dat bedrijven meer geld nodig hebben om te verduurzamen. In Duitsland zijn juist striktere regels nodig. Het gaat dus vooral over de vraag wat bedrijven nodig hebben om klimaatneutraal te worden, vertelt Dennis Dreise (16) uit Spijk.
De Nederlandse delegatie
De Nederlandse delegatie © Eigen foto

'Worden vaak niet serieus genomen'

Ze hopen dat de politiek iets met hun oproep doet. De jongeren geven het document aan parlementslid Marja-Liisa Völlers van de sociaaldemocratische partij (SPD).
Merle: 'We merken dat jongeren vaak niet serieus worden genomen op politiek gebied. Ik hoop dat er naar ons geluisterd wordt en dat er dingen veranderen.'

Taal is soms lastig

Woensdag legt de groep jongeren de laatste hand aan het document. Het gaat om twaalf Nederlandse en negentien Duitse jongeren. Ze komen sinds maandag samen op een middelbare school in Stadthagen.
De samenwerking is soms nog wel eens lastig, vertelt de 16-jarige Laura Schmölzer uit Meedhuizen: 'De meeste jongeren hier spreken wel Engels, maar sommige bedrijven geven presentaties in het Duits. Dat kunnen we soms niet helemaal verstaan', vertelt ze met een lach.

Zwemvesten aan

De jongeren hopen dat er aandacht komt voor hun manifest: 'Daarom kwamen we op het idee om een reddingsvest aan te trekken. We willen laten zien dat Nederland als eerste onder water komt te staan, als we niets doen aan het klimaat. Dan komen we in Duitsland aan als klimaatvluchtelingen.'
Het is de bedoeling dat het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum ook na de overhandiging van het manifest nog contact houdt met de Nederlandse en Duitse scholen. De docenten hopen vaker een uitwisseling met de leerlingen te kunnen organiseren.