Elf fietsprojecten krijgen geld van provincie: 'Ook fietser in buitengebied kan straks veilig op pad'

Meer fietsroutes in onze provincie krijgen een opknapbeurt zoals dit fietspad
Meer fietsroutes in onze provincie krijgen een opknapbeurt zoals dit fietspad © Archief RTV Noord
De provincie Groningen steekt opnieuw miljoenen in het upgraden en aanleggen van nieuwe fietspaden in onze provincie. Er wordt in deze ronde 13,5 miljoen euro vrijgemaakt, voor het verbeteren van elf fietsroutes.
Het plan maakt onderdeel uit van een eerder gelanceerd plan. In totaal gaat er de komende jaren ruim 20 miljoen naar de fietspaden in onze provincie.

Niet meer over de autoweg

Meest in het oog springende fietsverbinding is de aanleg van een fietspad tussen Leek en Zuidhorn bij de N978. Daar moet voor een bedrag van 3,7 miljoen euro een veilig fietspad worden aangelegd.
Tussen Oldehove en Wehe-den Hoorn ligt langs de provinciale weg N983 geen fietspad. De provincie maakt 4,2 miljoen euro vrij om hier een fietspad aan te leggen. Fietsers moeten daar nu nog over de autoweg fietsen, wat volgens de provincie tot gevaarlijke situaties leidt.

Fietsersbond opgetogen

Bestuurslid Anneloes Groenewolt van de Fietsersbond is blij met de investeringen. ‘We hebben als Fietsersbond een enquête gehouden en daar is flink op gereageerd’, zegt ze. ‘De provincie gaat hier nu mee aan de slag. Ik ben daar best heel erg tevreden over.’
Groenewolt constateert ook dat met name Oost-Groninger gemeenten minder projecten hebben weten binnen te slepen. Zo staan de fietsverbindingen tussen Winschoten en Scheemda en tussen Musselkanaal en Stadskanaal nog in de wacht. ‘Wanneer er weer budget beschikbaar is, staan deze bovenaan’, zegt gedeputeerde Fleur Gräper.

Het Hogeland en Groningen tevreden

Wethouders Eltjo Dijkhuis (Het Hogeland) en Philip Broeksma (Groningen) zijn wel tevreden, zij kunnen met behulp van de provinciale bijdrage rekenen op meerdere nieuwe fietspaden in hun gemeenten. Voor de gemeente Groningen is de doorfietsroute tussen Haren en Zuidlaren het meest in het oog springend. Daar wordt door de provincie 4,1 miljoen euro in geïnvesteerd.
Dijkhuis is blij met het programma van de provincie. ‘We halen een leuk aantal projecten binnen’, zegt hij. ‘Ik denk dat we de afgelopen jaren een kleine tien projecten hebben kunnen realiseren. We zijn zeker niet ontevreden. Het project Oldehove - Wehe-den Hoorn is heel interessant. Dit laat echt zien dat er meer prioriteit gegeven worden aan wegen in het buitengebied. Ook de fietser in het buitengebied kan straks veilig op pad.’