FvD en Partij voor het Noorden willen dat Haren weer zelfstandig wordt

De samenvoeging van de oud-gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer
De samenvoeging van de oud-gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer © RTV Noord
Het is waarschijnlijk de meest besproken gemeentelijke herindeling van onze provincie: die van Haren, Groningen en Ten Boer. De drie gemeenten gingen in 2019 op in de huidige gemeente Groningen. Partij voor het Noorden in de Provinciale Staten en Forum voor Democratie in de Tweede Kamer willen Haren alsnog zelfstandig maken.
Pepijn van Houwelingen is Kamerlid voor Forum en werkt aan een wetsvoorstel dat Haren moet losweken. Een kant-en-klaar document ligt er op dit moment nog niet, maar Van Houwelingen verwacht dat dat er begin volgend jaar wel zal zijn. 'Die herindeling is onrechtmatig', zegt hij. 'De provincie heeft de boel bedrogen, de Kamer is niet goed geïnformeerd en er zijn stukken tegengehouden. Dit onrecht moeten we ongedaan maken.'

'Waarom?'

In de Provinciale Staten wordt een poging gedaan door Partij voor het Noorden. Statenlid Leendert van der Laan heeft onlangs 27 vragen afgevuurd richting de verantwoordelijke gedeputeerde. Hij wordt op de achtergrond bijgestaan door Burgercomité Haren, die club spande zich in het verleden in om de herindeling te voorkomen.
Voor Van der Laans partij is er nog altijd onduidelijkheid over de waaromvraag. 'Om welke redenen heeft de provincie Groningen vanaf 2012 aangestuurd op een samenvoeging van de gemeente Haren met de gemeenten Groningen en Ten Boer?', zo valt te lezen in één van de vele vragen. Ze wijzen erop dat de financiële situatie van Groningen op dat moment namelijk niet florissant was. De herindeling van Haren kwam onder meer voort uit het feit dat bestuurders van mening waren dat de gemeente haar eigen broek niet kon ophouden.

Het voorbeeld van Scherpenzeel

De situatie rondom de herindeling laait onder meer weer op door een afgebroken herindeling elders in Nederland. De Gelderse gemeente Scherpenzeel zou ook worden onderworpen aan een herindeling. In die gemeente was echter geen draagvlak. Daarom besloot minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken om de stekker eruit te trekken.
In Haren was destijds ook geen politiek draagvlak, maar daar ging de herindeling wel door.

'Sprake van onrecht'

Forum-Kamerlid van Houwelingen kan er nog altijd niet bij dat de herindeling van Haren destijds wel werd doorgezet. 'Scherpenzeel laat zien dat zoiets dus voorkomen kan worden, als je de druk maar opvoert. In Haren zijn onderzoeken niet doorgegeven en er is gewoon sprake van onrecht.' Het is niet voor het eerste dat de herindeling ter sprake komt in Den Haag. Vorig jaar vroeg toenmalig Kamerlid Henk Krol al om opheldering.