Dit plan moet overlast Antillianen in Delfzijl tegengaan

De gemeente Eemsdelta komt met een plan om de overlast door Caribische Nederlanders een halt toe te roepen. Met name in Delfzijl zorgen groepen Antillianen voor grote onrust.
Dieptepunt was afgelopen zomer, toen de havenstad in twee weken tijd werd opgeschrikt door een schietpartij én een steekpartij. De incidenten waren volgens de gemeente te linken aan problemen binnen de Caribische gemeenschap.
Om wat voor groep gaat het?
Eemsdelta is één van de 22 gemeenten in Nederland waar relatief veel Caribische Nederlanders wonen. Ze komen met name van het eiland Curaçao.
In de gemeente zijn zo'n 1.100 mensen van Caribische komaf. Meer dan de helft van hen is daar geboren. De meesten wonen op dit moment in de wijken Delfzijl-Noord, Tuikwerd en in Appingedam.

Schreeuwen en drugs dealen

Een deel van de Caribische gemeenschap zorgt voor onrust. Aan de Borkumerrif in Delfzijl-Noord woont een grote groep Antillianen. Buurtbewoners vertellen dat ze regelmatig zijn bedreigd en geïntimideerd door rondhangende groepen.
'Er wordt geklaagd over het vele schreeuwen, intimidaties op straat en het dealen van drugs door jonge mannen', schrijft de gemeente in het plan. 'Bewoners durven dat niet te melden aan de instanties. Ook boa's, agenten en medewerkers van woningcorporatie Acantus worden regelmatig geïntimideerd.'
Meerdere eenheden van de politie en ambulances zijn ter plaatse
Meerdere eenheden van de politie en ambulances zijn ter plaatse © ProNews
Ook in delen van de wijk Tuikwerd, waar de steek- en schietpartijen in augustus plaatsvonden, is de overlast groot. De politie ziet een toename van geweld, vaak gerelateerd aan drugshandel. Steeds vaker zijn minderjarige jongeren hierbij betrokken.

Kunnen mensen nog veilig over straat?

Het baart politieke partijen zorgen, waaronder coalitiepartij VVD: 'Het veiligheidsgevoel van inwoners wordt hiermee geraakt. Kunnen mensen nog wel veilig over straat zonder lastiggevallen te worden of bedreigd? De VVD vraagt het zich sterk af', zegt fractie-assistent Rutger Smit tijdens een commissievergadering dinsdagavond.
Waarnemend burgemeester Gerard Beukema legt uit dat hij de overlast op twee manieren te lijf wil gaan: problemen bij nieuwkomers voorkomen en overlastgevers persoonlijk aanpakken.

Minder toestroom, betere begeleiding

Als Caribische Nederlanders zich voor de eerste keer bij de gemeente inschrijven, maakt de gemeente gelijk duidelijk dat het jaren kan duren voordat zij een woning hebben: 'We leggen niet meer de rode loper uit, want er is geen leegstand meer. Ze zullen echt moeten aansluiten in de rij die er in onze gemeente is', zegt Beukema.
Dat moet ertoe leiden dat er minder mensen naar Eemsdelta komen. Degenen die wel komen, wil de gemeente beter begeleiden. Ze worden gekoppeld aan een vrijwilliger, het liefst van Caribische komaf, die hen helpt met het vinden van een baan of opleiding.

Lessen Nederlands

Ook wil de gemeente taal- en cultuurlessen gaan geven: 'Deze groep spreekt, schrijft en leest steeds minder onze taal. Asielzoekers krijgen een inburgeringscursus, maar deze groep komt al uit Nederland en krijgt dat dus niet. Daardoor komen Caribische Nederlanders veel moeilijker aan een baan, met alle gevolgen van dien', zegt Beukema.
Dat het veel geld kan kosten, legt Beukema uit met een voorbeeld: 'Onlangs is hier een ongehuwde zwangere moeder met vier kinderen naartoe gekomen. De gemeente moest via jeugdzorg zorgdragen voor de kinderen, de bevalling en goede huisvesting. Dat kost vele tienduizenden euro's, en dat is maar één gezin. Het gaat echt om grote sommen geld.'

Individuen worden aangesproken

Antillianen die hier al wonen en voor overlast zorgen, wil de gemeente persoonlijk aanpakken, zegt Beukema: 'We spreken hen rechtstreeks aan en organiseren buurtgesprekken om zichtbaar te maken dat er op hen gelet wordt. Ik heb zelfs de ambitie om ze persoonlijk uit te nodigen voor een gesprek, maar ze komen niet altijd.'
Politie houdt toezicht in het centrum van Appingedam
Politie houdt toezicht in het centrum van Appingedam © ProNews
De overlast is vooral 's avonds, bij evenementen of tijdens stapavonden. Politie, Halt en jongerenwerkers zijn op dat soort momenten vaker zichtbaar aanwezig om overlastgevers in de gaten te houden. Ook wordt er extra geld uitgetrokken om gedetineerden beter te begeleiden als ze weer in de maatschappij komen.

Aantal meldingen daalt

De aanpak lijkt zijn eerste vruchten af te werpen. De instanties passen dit nu enkele maanden toe in de Zandplatenbuurt Delfzijl-Noord: 'We zien het aantal meldingen van overlast aanmerkelijk dalen. Het gevoel dat mensen op je letten, helpt', zegt Beukema.
Eemsdelta hoopt ook rolmodellen te kunnen vinden om jongeren een goed voorbeeld te kunnen geven, maar dat is lastig: 'Kinderen treden nu vaak in de voetsporen van hun vaders of broers die het verkeerde pad op zijn gegaan. We willen positieve rolmodellen die laten zien hoe mensen van de Cariben hier een mooi leven kunnen opbouwen, maar die voelen zich helaas niet aangetrokken om die rol te spelen.'

Lange adem

De burgemeester benadrukt dat het een kwestie van lange adem is van minstens vijf jaar. De aanpak kost de gemeente jaarlijks 75.000 euro. Volgende week stelt de gemeenteraad de begroting vast, met daarin ook het geld voor dit plan.