Verhitte avond over zoutwinning: ‘Jullie willen gewoon geld verdienen!’

Omwonenden horen de plannen over de zoutwinning rondom hun woningen.
Omwonenden horen de plannen over de zoutwinning rondom hun woningen. © Marco Grimmon/RTV Noord
Zoutbedrijf Nobian wil twaalf nieuwe zoutputten slaan ten zuiden van Winschoten. Die ondergrondse putten moeten zo diep worden als de Eiffeltoren hoog is; ruim driehonderd meter. Daaruit wil het bedrijf 25 jaar lang zout winnen.
Dat hebben bewoners van het gebied dinsdag tijdens een informatieavond te horen gekregen. Zij wonen bovenop een ondergrondse zoutberg en vrezen de gevolgen van zoutwinning.
Van vragen als 'Gaat de bodem dalen en kan mijn huis verzakken' en ‘Hoeveel lawaai maakt het boren van die putten?’ tot opmerkingen als 'Wat jullie zeggen komt een beetje ongeloofwaardig over’ en 'Niemand zit hier op te wachten!' Bewoners zijn er niet gerust op.

Zoutwinning

Tussen 1956 en de dag van vandaag heeft Nobian -in het verleden AkzoNobel- twaalf zoutputten geslagen in een driehoek tussen Winschoten, Heiligerlee en Westerlee. Maar die putten raken leeg en het bedrijf zoekt naar nieuwe locaties om zout te winnen. Het oog is gevallen op Zuiderveen. Dat gebied ligt tussen Oude Pekela en Winschoten.
Nobian wil eerst een zogenaamde ‘evaluatieboring’ doen om de ondergrond te verkennen. De vergunning daarvoor wordt binnen nu en een week aangevraagd. Rienk Algra van Nobian: ‘Wij denken dat wij in juni volgend jaar de vergunning krijgen. Een maand later kunnen wij de boring starten. Dat zal dag en nacht doorgaan en kan geluidsoverlast geven.'
De oranje figuurtjes zijn woningen, de paarse blokjes zijn de locaties waar de zoutputten moeten komen.
De oranje figuurtjes zijn woningen, de paarse blokjes zijn de locaties waar de zoutputten moeten komen. © Marco Grimmon/RTV Noord

Vlam in de pan

Na de presentatie van het bedrijf mogen bezorgde bewoners vragen stellen. De handen schieten in de lucht. Na meerdere vragen slaat de vlam in de pan. Nobian wil zeker niet voor het eerst tijdens de bijeenkomst benadrukken waarom dit project voor haar zo belangrijk is.
Dat schiet in het verkeerde keelgat. Iedereen begint door elkaar te praten, sommigen verheffen hun stem: ‘Ja, jullie willen geld verdienen! Dat is wel duidelijk! Mafkees.’ Een ander: ‘Wij hebben geen vertrouwen meer. Het zijn gewoon mooie praatjes.’ De emoties en zorgen zijn voelbaar.

‘Geen schade’

Bewoners vrezen onder andere voor bodemdaling en het verzakken van hun woningen. Onmogelijk, claimt Nobian.
Marinus den Hartogh van het bedrijf: ‘Als je het winningsveld vergelijkt met een voetbalveld, dan is de ene hoek een centimeter lager dan de andere kant. Dat geeft echt geen schade. Door de zoutwinning is de bodem in het gebied op het diepste punt gezakt met 20 centimeter. Wij geloven er niet in dat er schade door deze bodembeweging is ontstaan.’
Het stelt de bewoners alles behalve gerust. Gevreesd wordt voor de gevolgen die gaswinning ook met zich mee heeft gebracht.

Hoe nu verder?

Nobian gaat binnen een week een vergunning aanvragen voor de proefboring in Zuiderveen. Die moet uiteindelijk dus leiden tot het slaan van twaalf nieuwe zoutputten. Nobian is eigenaar van een stuk grond, maar moet voor ongeveer de helft van de putten in gesprek met grondeigenaren en hen zien te overtuigen.
Na uren praten blijft bij de aanwezigen een onbevredigend gevoel hangen. Een man verlaat de bijeenkomst voordat die is afgelopen. 'Ik heb het gevoel dat wij niks te zeggen hebben. Ik vrees dat die zoutputten er gewoon komen. En we kunnen er niks aan doen.'