Video: honderden spreeuwen strijken tegelijk neer op viskotter

Honderden spreeuwen rusten uit op de viskotter op de Noordzee
Honderden spreeuwen rusten uit op de viskotter op de Noordzee © Sander Meijer
Het moet een beetje geleken hebben op een scene aan de film 'The Birds' van Hitchcock. Mensen die worden verrast door een overmacht aan vogels. Maar in het geval van visser Meijer gaat het niet om agressieve, maar om vermoeide vogels.
'Eerst vlogen ze de hele tijd rondjes om de kotter heen, maar op en gegeven moment landde er één aan boord, en toen nog één, en binnen de kortste tijd zat het hele schip vol.' Visser Sander Meijer uit Zoutkamp kan er nog steeds niet over uit wat hij in de nacht van dinsdag op woensdag meemaakte aan boord van zijn NG 21.

'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Sander was 300 kilometer boven Schiermonnikoog aan het vissen op langoustines. Midden op de Noordzee dus. Kennelijk zagen de spreeuwen in zijn kotter een mooi rustpunt. 'Je ziet de spreeuwen wel vaker in deze tijd van het jaar', zegt Meijer, 'maar zoveel als nu, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ook de schepen van collega's in de buurt zaten tjokvol heb ik begrepen. En dat was nog maar een deel van de vogels, want een groot deel van de zwerm bleef rondvliegen.'

Brutale vogels

Spreeuwen blijken behoorlijk brutaal te zijn, blijkt uit het relaas van de Zoutkamper. 'Ik had een luik open staan voor de frisse lucht, maar toen had ik ze ook in de stuurhut zitten. Die heb ik weer naar buiten gestuurd.'
Viskotter zit helemaal onder de spreeuwen

Onder de vogelpoep

De spreeuwen zijn volgens Meijer ongeveer zes, zeven uur aan boord geweest. 'Toen het licht werd zijn ze weer vertrokken'. Toen zag de visser ook dat de spreeuwen zijn kotter hebben aangezien voor openbaar toilet: 'Het hele schip zit onder de vogelpoep. Maar dat is geen probleem, de hogedrukspuit erop en het is zo weer schoon'.