Groningen ziet bouwkostenstijging van miljoenen op zich afkomen: 'Misschien meer geld nodig'

Een impressie van de nieuwbouw van kunstencentrum Vrijdag
Een impressie van de nieuwbouw van kunstencentrum Vrijdag © NEXT/Koschuch
De kans is groot dat er extra geld moet worden uitgetrokken voor de bouw van scholen en cultuurorganisatie Vrijdag in Groningen. De gemeente ziet een bouwkostenstijging van enkele miljoenen op zich afkomen.
'We gaan ervan uit dat we elk jaar met een stijging van 2 á 3 procent te maken krijgen. Dat betekent dat er per 10 miljoen euro 1 miljoen euro extra bijkomt', zegt verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). De gemeente besloot recent om enkele nieuwe scholen te bouwen en om cultuurorganisatie Vrijdag te voorzien van een nieuw onderdak.
'Een aantal projecten die we binnen nu en een half jaar gaan aanbesteden, zullen opnieuw bekeken moeten worden. Op basis van die nieuwe inzichten gaan we kijken wat het betekent voor het financiële plaatje. Indien nodig zullen we extra geld gaan aanvragen bij de gemeenteraad', zegt Van der Schaaf.
Als je het geld niet hebt dan kun je het niet doen
Roeland van der Schaaf - wethouder PvdA

Nieuwe gebouwen

De Driebondsschool in Engelbert, De Groene Wei in Meerstad en de gymzaal in de Molukkenstraat zijn al aanbesteed, of zitten in de afrondende aanbestedingsfase. Die gebouwen krijgen vermoedelijk te maken met hogere bouwkosten dan begroot is. De gemeenteraad zal vermoedelijk meer geld moeten vrijmaken voor die projecten. Als dat niet gebeurt, dan komen de eerder genoemde nieuwbouwprojecten in gevaar.
'Als je het geld niet hebt dan kun je het niet doen', zegt Van der Schaaf. 'Ik zal dan wel tegen de raad zeggen dat we die gebouwen niet voor de lol bouwen, maar omdat het nodig is. We moeten wel afwegen of we in alle gevallen de meerkosten op ons willen nemen. De bouw van scholen zou ik wel als prioriteit willen benoemen.'
Het college van burgemeester en wethouders verwacht dat de prijsstijging de komende 5 jaar zal aanhouden. De wethouder hoopt niet dat de gemeenteraad door de stijgende kosten een streep zet door de projecten die op stapel staan.
Het zijn stevige gesprekken, want het gaat over veel geld
Roeland van der Schaaf - wethouder PvdA

Stadhuis

De grootschalige aanpak van het Stadhuis heeft ook te maken met tegenvallers. Zo is nu al duidelijk dat het monumentale pand in mei of juni klaar zal zijn, terwijl dat enkele maanden eerder was gepland. Extra kosten liggen ook op de loer en dat zorgt voor ingewikkelde gesprekken tussen aannemer en gemeente, zegt Van der Schaaf. 'Dat soort gesprekken zijn per definitie moeilijk. Het zijn stevige gesprekken, want het gaat over veel geld.'