Aanpak Grote Markt valt goedkoper uit, situatie standhouders wordt hoofdpijndossier

De Grote Markt van de toekomst
De Grote Markt van de toekomst © Gemeente Groningen
Het college van burgemeester en wethouders heeft een klap gegeven op de miljoenenaanpak van de Grote Markt. Maar de gesprekken met standhouders die verplaatst moeten worden, lopen nog altijd. Een oplossing is vooralsnog niet in zicht.
Er zijn vijf standhouders die op dit moment een vaste plek hebben op of rondom de Grote Markt. Hun situatie verandert als de nieuwe Grote Markt een feit is. Ze moeten namelijk verplaatsen en in principe elke avond hun boeltje oppakken. Eén van die standhouders is de poffertjeskraam; de eigenaar liet eerder al weten grote problemen te hebben met dat plan.
De gesprekken met de vijf ondernemers - twee ijskramen, een bloemist, oliebollenkraam en poffertjeskraam - lopen al geruime tijd en een oplossing is er dus nog niet. 'Ze kunnen een plek krijgen aan de noordkant van de Grote Markt. Het probleem is dat de huidige standhouders niet helemaal stroken met de omvang en beeldkwaliteit die we willen hebben', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).

Mei 2022 starten

Als de aanpak van de Grote Markt gaat beginnen, moet er bij alle partijen duidelijkheid zijn. Na de meikermis van volgend jaar wil de gemeente beginnen met de aanpak. Daar is 14 miljoen euro mee gemoeid. Dat is een miljoen minder dan in eerste instantie was voorzien.
De bussen zullen verdwijnen van de Grote Markt
De bussen zullen verdwijnen van de Grote Markt © Marten Nauta/RTV Noord

Andere bestrating

De Grote Markt krijgt naast bomen en fonteintjes ook andere bestrating. De huidige keien worden opnieuw aangelegd rondom het stadhuis en de Martinitoren.
De nieuwe bestrating wordt door de wethouder omschreven als geel in combinatie met beige: 'Wij denken dat het een mooi, rustig beeld geeft.'