Formatie komt naar Groningen, boeren en Bodem Beweging protesteren

Het eerdere boerenprotest bij het Provinciehuis
Het eerdere boerenprotest bij het Provinciehuis © ANP
Boeren, de Groninger Bodem Beweging (GBB) en de OnVeiligheidsregio protesteren donderdag voor de deur van het Provinciehuis. Daar praten de onderhandelaars en informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees verder met de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
De eerste dag van de tweedaagse in Groningen staat in het teken van gesprekken met gedupeerden, bestuurders, deskundigen en maatschappelijke organisaties over de aardbevingsschade in onze provincie. Bevingsgedupeerden krijgen tijdens het protest de mogelijkheid hun verhaal op video te vertellen en de GBB is voornemens deze verhalen te laten zien aan de informateurs en de formerende partijen.

Beveiliging

Enkele boeren hebben aangekondigd met de tractor naar het Provinciehuis te komen. De boeren hebben dit vooraf kenbaar gemaakt bij de gemeente Groningen. De instantie staat volgens een woordvoerder 'in nauw contact' met de politie over beveiliging bij het protest, om escalaties zoals bij eerdere boerenprotesten te voorkomen. De boeren hebben voor het protest een locatie aangewezen gekregen van de gemeente. 'Ze mogen in elk geval niet op het gras'.
De Haagse politici deden voorafgaand aan de formatie de belofte om in gesprek te gaan met gedupeerden van de toeslagenaffaire en van de gaswinning in Groningen. De gesprekken moeten volgens informateur Koolmees duidelijk maken hoe de verhouding tussen de burgers en de overheid kan worden verbeterd. Dit moet bijdragen aan de nieuwe bestuurscultuur, waar Rutte veelvuldig toezeggingen over heeft gedaan.

Aanwezigen

De verwachting is dat in Groningen naast Remkes en Koolmees de onderhandelaars van de partijen aanwezig zijn. Dat zijn Mark Rutte en Sophie Hermans (VVD), Sigrid Kaag en Rob Jetten (D66), Wopke Hoekstra en Pieter Heerma (CDA) en Gert Jan Segers en Carola Schouten (ChristenUnie).