Instellingen

Emmen wil niet meer dat veiligelanders reizen via Emmen naar Ter Apel

De politie begeleidde de bus met asielzoekers naar Ter Apel
De politie begeleidde de bus met asielzoekers naar Ter Apel © Herman van Oost
Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen is helemaal klaar met de overlast en incidenten veroorzaakt door veiligelanders en dak- en thuislozen op het station van Emmen.
Wat hem betreft reizen de asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning niet meer met het openbaar vervoer op trajecten rond Emmen, maar worden ze net als voetbalsupporters in aparte bussen vervoerd vanaf Zwolle naar Ter Apel.

Veiligelanders

Die oplossing lijkt nu in zicht te komen. Van Oosterhout heeft woensdag opnieuw met de directeur van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) aan tafel gezeten en Commissaris van de Koning van Drenthe Jetta Klijnsma met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.
Volgens Van Oosterhout is er geen besluit genomen over apart vervoer van veiligelanders buiten het OV om, maar heeft de staatssecretaris wél de toezegging gedaan dat ze het serieus gaat bekijken.

'Vervoer ze als voetbalhooligans'

'Wat we met voetbalhooligans doen, kan ook met deze groep overlast veroorzakende asielzoekers', zegt Van Oosterhout tegen RTV Drenthe. 'In Zwolle oppakken en in een aparte bus naar Ter Apel. Geen stop onderweg en onder begeleiding. De overlast veroorzakende veiligelanders hou je zo uit de treinen Emmen - Zwolle, de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel en je hebt ze tijdens de overstap van trein op bus in Emmen ook niet rondhangen in het stationsgebied.'
De Emmer burgemeester hoopt zo de incidenten in de treinen en bussen te voorkomen. Ook hoopt hij dat er geen overlast meer is op station Emmen.