Schiermonnikoog overweegt invoeren Waddenkaart: toeristenbelasting 10 procent omhoog

De toerist gaat straks meer betalen op Schier
De toerist gaat straks meer betalen op Schier © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het nieuwe toegangsbewijs voor het Waddeneiland zou een makkelijkere manier zijn om toeristenbelasting te heffen. De gemeente Schiermonnikoog overweegt de zogenoemde 'Waddenkaart' in te voeren.
Toeristen die een bezoek brengen aan Schiermonnikoog betalen daarvoor belasting. Dit gebeurt via het bootticket voor de eerste dag. Bij overnachtingen
op het eiland wordt de toeristenbelasting betaald aan de ondernemer, die dit geld vervolgens weer afdraagt aan de gemeente.

Toegangsbewijs voor het eiland

Dat kan simpeler vindt de gemeente. Toeristen kunnen bij een bezoek aan Schier een Waddenkaart kopen, een toegangskaart. 'Er zijn technische mogelijkheden om de bezoekers dit zelf te laten doen met behulp van een app', legt wethouder Johan Hagen uit. 'Wagenborg Passagiersdiensten en de ondernemers hebben we dan niet meer als tussenpersonen nodig. De ondernemers hoeven de belasting dan niet langer door te berekenen en af te dragen.'
Dat leidt tot een verlichting van de administratieve last, stelt het college.

Eerste in de rij

Terschelling is het eerste eiland dat de Waddenkaart gaat invoeren op 1 januari 2023. De gemeente Schiermonnikoog volgt de ontwikkeling van dat eiland op de voet. Ze wil na een succesvolle invoering door Terschelling ernaar streven om hun kaart met ingang van 1 januari 2024 ook in te voeren.

10 procent verhoging

De gemeente gaat de toeristenbelasting verder aanpakken en in 2022 verhogen met zo'n 10 procent. Bij een verblijf van één dag of een gedeelte daarvan betaalt de toerist 2,11 euro per persoon. Dat is nu nog 1,92 euro. Voor overnachtingen gaat het tarief van 1,69 euro naar 1,86 euro per persoon per nacht.
Normaal voert de gemeente een jaarlijkse verhoging van 2 procent door maar vorig jaar is daarin iets niet goed gegaan. 'We moeten van vorig jaar een inhaalslag maken. Er is een klein foutje in de boekhouding gemaakt. Deels is de verhoging dus niet doorgevoerd', legt wethouder Hagen uit.

Extra mankracht

Ook gebruikt de gemeente de extra inkomsten uit de toeristenbelasting om extra personeel aan te nemen. De opbrengsten van de toeristenbelastingen hoeven namelijk niet in de toeristensector gestoken te worden.
'We hebben extra mensen nodig. Het wringt op verschillende plekken. bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid. We krijgen steeds meer op ons bordje en daar hebben we mensen voor nodig die daarmee aan de slag gaan', zegt Hagen. Daarnaast wil de gemeente extra mankracht die plannen gaan maken voor de omgeving.
De gemeenteraad moet de toeristenbelasting verhoging nog goedkeuren. Op dinsdagavond 9 november wordt daarover en de Waddenkaart vergaderd op het eiland.