Justitie eist 4,5 jaar cel voor Stadjer (22) wegens plunderen bankrekeningen en wapenbezit

De Stadjer maakte duizenden slachtoffers, van wie er 57 uiteindelijk aangifte deden
De Stadjer maakte duizenden slachtoffers, van wie er 57 uiteindelijk aangifte deden © ANP
Een 22-jarige man uit Groningen moet wat betreft het Openbaar Ministerie 4,5 jaar onvoorwaardelijk de cel in. Volgens Justitie heeft de man zich schuldig gemaakt aan digitale oplichting, phishing, computervredebreuk en wapenbezit.
De man stuurde zogeheten sms-bommen met betalingsverzoeken voor producten of diensten die hij via Marktplaats verkocht, maar niet had geleverd. Doordat slachtoffers op links met betalingsverzoeken klikten, kreeg hij het beheer over de inloggegevens van hun bankrekeningen. De feiten werden gepleegd tussen maart en september vorig jaar.

Sms-bommen

De sms-bommen die hij verstuurde, raakten ongeveer 60.000 slachtoffers in hun portemonnee. Het bedrag dat de man verdiende met de grootschalige oplichting, ruim 37.000 euro, moet hij afdragen.
Van één van de slachtoffers is bekend dat hij haar rekening met daarop honderden euro's plunderde, en die van haar kinderen erbij.

Bioscoopzalen vol slachtoffers

In totaal deden 57 mensen aangifte, maar het OM gaat van veel meer slachtoffers uit. Niet iedere slachtoffer deed aangifte, omdat de meeste banken de schade vergoeden.
'Als we alle slachtoffers van de man optellen, dan hadden we meerdere bioscoopzalen moeten afhuren', zei de officier.

1,2 miljoen accounts gehackt

De zaak kwam aan het licht toen de ex-vriendin van de man naar de politie stapte om de oplichting van haar ex naar buiten te brengen. Na onderzoek, waarbij de telefoon van de man werd getapt en hij werd gevolgd, werd de Stadjer in juni aangehouden en werd zijn huis doorzocht.
Naast een wapen werden daarbij ook diverse laptops gevonden. Daarop stonden 1,2 miljoen gehackte accounts van slachtoffers. 'De man heeft maling aan de medeburger en deed enkel aan zelfverrijking', zei de officier.

'Makkelijk en leuk geld verdienen'

Op het bureau verklaarde hij dat 'het makkelijk en leuk geld verdienen was'. Hij bekende de feiten deels. Het geld ging op aan merkkleding, telefoons en luxe overnachtingen.
'Geen baan, geen school, het geld rolde hem tegemoet', zei de officier.

Top-cybercrimineel

De Stadjer wordt door Justitie gezien als iemand uit de toplaag van de cybercriminaliteit. De officier typeerde de verdachte als een soort criminele helpdesk, waarbij hij de 'bron' van de oplichting is.
Het is mogelijk dat de man hulp heeft gehad. Maar uit de aangetroffen laptops van de man blijkt dat niet. Wel was hij eigenaar van diverse technische instrumenten om de oplichting mee te plegen. 'Hij was leidend en maakte het geld ook zelf op', zei de officier.

Ex werd bedreigd en mishandeld

In september werd de Stadjer onder voorwaarden vrijgelaten. Maar binnen twaalf uur ging hij al de fout in. Hij stalkte, bedreigde en mishandelde zijn ex-vriendin. Die stapte daarop naar de politie om een boekje open te doen.
De officier hield in zijn eis rekening met onder meer de geraffineerde werkwijze van de verdachte en de hoeveelheid slachtoffers die hij maakte. 'Het is ongekend.'

Mogelijk gevlucht naar buitenland

De verdachte verscheen donderdag niet op zitting. Hij is mogelijk gevlucht naar het buitenland en staat inmiddels internationaal gesignaleerd.
De rechtbank doet op 18 november uitspraak in de zaak.