Grenskantoortje Rhederbrug na jaren opgeknapt: 'De vlag hangt weer in de top'

Het grenskantoor voor en na de opknaptbeurt
Het grenskantoor voor en na de opknaptbeurt © Martijn Klungel/RTV Noord en Richart Joling
Het was jarenlang een doorn in het oog van de gemeente Westerwolde: het voormalige grenskantoortje bij Rhederbrug. Maar na een opknapbeurt heeft het inmiddels meer weg van een toeristische trekpleister dan een 'rotte kies'.
Vol trots laat eigenaar Richart Joling foto's zien van de huidige buitenkant van het gebouw. Hij noemt het een tussenstand, want het duurt nog wel even voordat de hele restauratieklus af is. De binnenkant moet nog een flinke opknapbeurt krijgen, maar de buitenkant is inmiddels behoorlijk aangepakt.
Een jaar geleden had het gebouw nog een deur die alleen met grof geweld open ging, dichtgetimmerde ramen en met graffiti bespoten muren. Dat heeft allemaal plaatsgemaakt voor een net gebouw, dat eruitziet alsof het zo weer gebruikt kan worden als grenspost.
Het opgeknapte grenskantoortje bij Rhederbrug
Het opgeknapte grenskantoortje bij Rhederbrug © Richart Joling
'Ik ben hartstikke trots', zegt Joling over de huidige staat van het gebouw. 'We hebben er ook een informatiebord bij gezet. Het is dus echt een mooi visitekaartje geworden voor Bellingwolde. De vlag hangt weer in de top.'

Grenskantoor verpauperde

Het grenskantoor bij Rhederbrug werd tot 1993 gebruikt, maar was daarna niet meer nodig vanwege vrij verkeer door het Schengen-verdrag. Het gebouwtje is daarna nog gebruikt en verbouwd voor een speelfilm. De laatste jaren stond het leeg en verpauperde het steeds verder.
Richart Joling in 2020 voor het voormalige grenskantoortje
Richart Joling in 2020 voor het voormalige grenskantoortje © Martijn Klungel/RTV Noord
Om het voormalige grenskantoor te behouden, kocht de gemeente het voor een symbolisch bedrag van één euro. Het is een van de weinig overgebleven grenskantoren tussen de Duits-Nederlandse grens.
Ongeveer twee jaar is gezocht naar iemand die het vervallen gebouw, ook wel 'rotte kies' genoemd, een nieuw leven kon geven. Er leek een overeenkomst te zijn tussen een koper en de gemeente, maar die eerste koper haakte na anderhalf jaar alsnog af. Daarna kwam de huidige koper Richart Joling in beeld.

'Ik heb er een tik aan overgehouden'

Hij nam het gebouw over van de gemeente - ook voor één euro - maar wist dat hij er ongeveer 70.000 euro in moest steken om het in ere te herstellen. Dat heeft hij ervoor over omdat hij gefascineerd is door grensovergangen.
'In mijn jeugd ging ik altijd met mijn ouders naar Polen. Dat was nog in de tijd van het IJzeren Gordijn. Dat vond ik hartstikke spannend. Ik denk dat ik er een tic aan over heb gehouden', zei hij eerder.

Kantoor pas aankomend voorjaar klaar

De grensovergangenfanaat wil het gebouwtje uiteindelijk gebruiken als kantoor voor zijn eigen bedrijf. Ook komt er nog een slagboom, zoals die er vroeger ook stond. De verwachting is dat het grenskantoor komend voorjaar helemaal af is en gebruikt kan worden.