Stuw van 39 ton in Hoendiep getakeld

De sluis wordt in het Hoendiep getakeld
De sluis wordt in het Hoendiep getakeld © Jan Been/RTV Noord
In het Hoendiep tussen Oostwold en Enumatil is donderdag een stuw geplaatst. De stuw is een onderdeel van de waterbergingswerkzaamheden die in het Westerkwartier worden uitgevoerd. De stuw weegt 39 ton en werd met een zware kraan afgezonken in het kanaal.
De werkzaamheden bij de zogeheten Oostwolmerdraai zouden eigenlijk al woensdag worden uitgevoerd, maar vanwege de harde wind mocht de stuw niet worden vervoerd. Dat transport gebeurde per schip vanuit Franeker, waar het stalen gevaarte is gebouwd.
De stuw ligt pal naast de brug waar het Hoendiep en de Kerkeweg elkaar kruisen. Bij extreme wateroverlast wordt de stuw gesloten. Het water dat vanuit Groningen komt wordt tegengehouden en omgeleid via het Aduarderdiep en het Reitdiep naar zee.
Het gevaarte werd op een ponton vanuit Franeker vervoerd
Het gevaarte werd op een ponton vanuit Franeker vervoerd © Jan Been/RTV Noord
Reinier Buringa van Waterschap Noorderzijlvest: ‘In De Drie Polders bij het Lettelberterdiep hebben we een waterberging aangelegd. Bij wateroverlast kunnen we water dat uit Drenthe komt in die berging laten stromen. We willen voorkomen dat water vanuit Groningen daar ook naartoe stroomt. Daarom hebben we hier als het ware een blokkade opgeworpen om het water de andere kant op te laten stromen.’
Bekijk beelden van het plaatsen van de stuw in het Hoendiep:
Stuw van 39 ton in Hoendiep getakeld