Bruggenprobleem in Pekela; miljoeneninvestering en afscheid van 21 bruggen

Een van de 34 bruggen in Pekela
Een van de 34 bruggen in Pekela © Marco Grimmon/RTV Noord
De gemeente Pekela moet de komende jaren miljoenen investeren in haar bruggen. Ook wordt het aantal bruggen over het Pekelderdiep van 34 teruggebracht naar ongeveer dertien.
Pekela heeft onderzoek laten uitvoeren naar de staat van haar bruggen. Wethouder Jaap van Mannekes schrok van de conclusie: ‘Zo slecht had ik het niet verwacht.’
Een brug gaat 40 jaar mee. En voor alle bruggen geldt dat het einde in zicht is
Jaap van Mannekes - Wethouder gemeente Pekela
Terug naar de jaren ‘80. Het Pekelderdiep wordt bevaarbaar gemaakt en er zijn bruggen nodig om van de ene kant naar de andere kant te komen. In totaal 34 stuks. Er wordt flink geïnvesteerd, maar er wordt geen geld opzij gezet voor het onderhoud of de vervanging van de bruggen.
Van Mannekes: ‘Een brug gaat ongeveer 40 jaar mee. En voor alle bruggen geldt eigenlijk dat het einde in zicht is.’
Terwijl Pekela bezig is met het repareren van de ene brug, gaat de volgende alweer kapot. Dat gebeurt meerdere keren. Dat er problemen zijn is duidelijk, hoe groot die zijn nog niet. Later blijkt uit onderzoek voor welke enorme opgave de gemeente staat.

Ruim 13 miljoen

De gemeente komt daarom met vijf voorstellen. De voorkeursvariant van de gemeente zelf: het aantal van 34 bruggen terugbrengen naar ongeveer dertien. Zes of zeven daarvan moeten compleet vervangen worden, de overige bruggen krijgen een grote opknapbeurt.
Daardoor kan de recreatievaart door Pekela blijven varen, maar het kost een klap geld: ruim dertien miljoen euro. Pekela is, door vroegere bezuinigingen, in staat om 500.000 euro per jaar te missen om het project mee te betalen. Voor de financiering van het project zijn geen verdere bezuinigingen nodig.
Het is nog niet duidelijk of Pekela in aanmerking komt voor subsidie vanuit bijvoorbeeld de provincie Groningen.

21 bruggen minder

Er blijven zo’n dertien bruggen over, maar dat betekent dat 21 bruggen verdwijnen. Dat gaat volgens burgemeester Jaap Kuin niet van dag op dag: ‘Die bruggen halen wij er pas uit als ze helemaal af zijn. Dat kan voor sommige bruggen nog wel tien jaar duren.’
Feit is dat Pekelders na die tien jaar moeten omfietsen of omrijden om op de plaats van bestemming te komen. Om te voorkomen dat de gemeente iets over het hoofd ziet, wil zij in gesprek met haar inwoners.
Kuin: ‘Dat moet gewoon op z’n Pekels, dus dat betekent dat wij als college bij de inwoners langsgaan. Het is niet zo dat wij in het gemeentehuis even besluiten waar wel en waar geen brug komt te liggen. Inwoners mogen daarover meedenken.’

Raad bepaalt

Op 14 december spreekt de gemeenteraad zich uit over de plannen. Het college van burgemeester en wethouders legt dit voorstel als voorkeursvariant voor, maar er zijn meer varianten. Elk met voor- en nadelen.
De raad kan besluiten om alle bruggen te vervangen door zogeheten duikers. Het voordeel is dat die optie het goedkoopst is, het nadeel dat daar geen bootjes onderdoor kunnen. Pekela neemt daarmee voorgoed afscheid van de recreatievaart, maar die optie is voor het college een brug te ver.
Een andere keuze is bijvoorbeeld dat alle 34 bruggen worden vervangen of grondig onder handen worden genomen. Inwoners houden wat ze nu hebben, maar de gemeente houdt geen geld over. Die optie kost namelijk een miljoen euro per jaar. Daarvoor zouden nieuwe bezuinigingen nodig zijn.