Dwangsomtonnen windmolenverlichting naar omliggende dorpen Windpark N33

Een windmolen bij Meeden
Een windmolen bij Meeden © Jos Schuurman/FPS
De dwangsommen die door de exploitanten van Windpark N33 aan de gemeente Midden-Groningen zijn betaald, zullen worden gebruikt om de leefbaarheid van de dorpen Meeden, Muntendam en Zuidbroek te verbeteren.
Een amendement van GroenLinks, GemeenteBelangen Midden-Groningen en de VVD daarover werd donderdag unaniem aangenomen door de raad.
De exploitanten hebben meerdere dwangsommen opgelegd gekregen omdat ze tot voor kort de regels overtraden door 's overdag de lampen op de windturbines te laten knipperen. De eerste dwangsom van 100.000 euro is, onder protest, betaald aan de gemeente Midden-Groningen. Vier ton aan andere dwangsommen staat nog open.

Dorpen ondervinden meeste last

De fracties van GemeenteBelangen, GroenLinks en de VVD wilden niet dat het geld in de algemene reserves van de gemeente zou verdwijnen en heeft voorgesteld om het geld ten gunste te laten komen van Meeden, Muntendam en Zuidbroek; de dorpen die de meeste hinder ondervinden van het windpark. De gehele raad vond dit een goed idee.
Het inpassingsbesluit is inmiddels aangepast, waardoor het voeren van knipperende verlichting op Windpark N33 is toegestaan.

Lees meer: