Klooster Ter Apel aangepakt: meer water, wandelroutes en een nieuw plein

Het gebied bij het klooster in Ter Apel wordt de aankomende jaren flink onder handen genomen
Het gebied bij het klooster in Ter Apel wordt de aankomende jaren flink onder handen genomen © Martijn Klungel/RTV Noord
Meer water rondom het klooster in Ter Apel, een groter plein en op verschillende plekken kunstwerken die wat vertellen over de voormalige kloosterenclave. Een speciaal stichtingsbestuur probeert die plannen de aankomende jaren voor elkaar te krijgen.
Vrijdagmiddag werden definitieve plannen gepresenteerd die het gebied rondom de trekpleister in Ter Apel aantrekkelijker moeten maken. Het gaat om vijf projecten waar nog wel geld voor gevonden moet worden.
In totaal is drie miljoen euro nodig om alle wensen van de gemeente Westerwolde, Museum Klooster Ter Apel, Staatsbosbeheer en waterschap Hunze en Aa's uit te voeren. Stichting Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel heeft de opdracht gekregen om dat geld te regelen via bijvoorbeeld subsidies.
Het zogenaamde 'masterplan' werd vrijdagmiddag overhandigd
Het zogenaamde 'masterplan' werd vrijdagmiddag overhandigd © Martijn Klungel/RTV Noord

Groter plein voor 1,3 miljoen euro

Het grootste en tegelijkertijd duurste project is de herinrichting van het plein en de parkeerplaats bij het klooster. Voor zo'n 1,3 miljoen euro moet een nieuw en groter plein 'de schakel zijn tussen het klooster, het Boschhuis, het parketterrein en de omliggende bossen', staat in de plannen.
Verder gaat de stichting proberen om de vijver aan te pakken en extra waterwegen aan te leggen in de voormalige kloosterenclave. Waarom? Vroeger speelde water een belangrijke rol rondom het klooster. Het eeuwenoude gebouw was immers omringd door een gracht die er nu niet meer is. Met het plan proberen ze tegelijkertijd de waterkwaliteit te verbeteren.
Met deze plannen kunnen we aan iedereen laten zien hoe de kloosterenclave er vroeger uit zag
Margriet van Klinken - Museum Klooster Ter Apel

Een extra educatief programma

De bedoeling is dat er ook wordt voortborduurt op een al lopend project: het virtueel nagebouwde klooster uit 1520. Het museum en Staatsbosbeheer willen samen een aanvullend educatief programma maken voor kinderen en kleuters met daarin het verhaal van het Kruisherenklooster
Eerder besteedde RTV Noord al aandacht aan het virtueel nagebouwde klooster:
Oud klooster in nieuw jasje
Museumdirecteur Margriet van Klinken is blij dat de concrete plannen er nu liggen. 'Met deze plannen kunnen we aan iedereen laten zien hoe de kloosterenclave er vroeger uit zag. Deze plek verdient dat gewoon', aldus van Klinken.
Ook burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is blij: 'Ik ben heel enthousiast over alles wat in deze vierkante meters rondom het klooster gedaan wordt', zegt hij. Gedeputeerde Henk Staghouwer beaamt dat en noemt het 'een mooi plan'.

Niet alle ideeën worden uitgevoerd

Overigens is er twee jaar geleden ook al gesproken over plannen rondom het klooster. Die ideeën zijn verwerkt in het plan dat vrijdag gepresenteerd is. Eén plan is wel afgevallen: een bierbrouwerij in het Museum Klooster Ter Apel. 'Dat was praktisch niet mogelijk vanwege de hygiëne maatregelen', zegt Van Klinken.
Nu is besloten welke plannen worden uitgevoerd, probeert de stichting de benodigde drie miljoen euro te regelen. Zodra een deel van het geld er is kan er worden begonnen met een project. Wanneer de eerste werkzaamheden kunnen beginnen? De verwachting is dat het nog zeker zo'n twee jaar gaat duren.