Boekwerk Muijzert moet Lelylijn van tafel blazen

Piet Muijzert
Piet Muijzert © Martijn Folkers/RTV Noord
Hij ziet de Lelylijn niet zitten en probeert bestuurlijk Noord-Nederland op andere gedachten te brengen. Piet Muijzert uit Oude Pekela trekt ten strijde en presenteerde deze week zijn plan: ‘Noord-Nederland structureel sterker maken.’
Mark Rutte en Sigrid Kaag hebben inmiddels een exemplaar in bezit.

Projecten met een regionaal karakter

Opeens schuifelde Piet Muijzert afgelopen donderdag het Martinikerkhof op. De ingenieur, kenner van weg- en waterbouwprojecten, heeft na de aanpak van de N33 en de zuidelijke ringweg een nieuwe uitdaging gevonden: Noord-Nederland ervan overtuigen dat de Lelylijn of een Deltaplan voor het Noorden niet de oplossing is. Volgens Muijzert moeten we juist investeren in projecten met een regionaal karakter.

34 voorstellen

Muijzert had een tas in de hand met allemaal gedrukte exemplaren van het document ‘Noord-Nederland structureel sterker maken: 34 voorstellen voor een betere bereikbaarheid van Noord-Nederland.’ Muijzert’s idee: de zes miljard die de Lelylijn moet kosten, kan beter geïnvesteerd worden in zijn 34 projecten.
De belangrijkste punten van Muijzert: het upgraden van het spoor tussen Groningen en Leeuwarden en Groningen en Zwolle tot 200 kilometer per uur. Ook wil Muijzert een nieuw spoor tussen het hoofdstation in de stad Groningen en Zernike, om zo de studenten naar de campus te vervoeren.
Verder wil Muijzert Groningen Airport Eelde geschikt maken voor vrachtvluchten door de aanleg van een vrachtplatform.

Verdubbelen N366

‘Dit plan levert meer op voor Noord-Nederland dan de Lelylijn en de Nedersaksenlijn’, stelt Muijzert, die ook vindt dat er beter geïnvesteerd kan worden in de verdubbeling van de N366 tot aan Ter Apel in plaats van in de trein tussen Veendam en Stadskanaal.
Ik ga het lezen
Mark Rutte over het plan van Muijzert

Plan aangeboden aan Rutte

Muijzert werkte maanden aan het plan en kwam eerder dit jaar al met een concept naar buiten. Nu is zijn definitieve plan klaar.
Deze week overhandigde Muijzert zijn documenten aan de partijleiders Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag en Gert-Jan Segers. Muijzert greep zijn moment toen de politici donderdagochtend aankwamen op het provinciehuis. ‘Ik ga het lezen’, zei Rutte beleefd.
Juist op dat provinciehuis kennen bestuurders en ambtenaren Muijzert als geen ander. Door zijn kritische en onconventionele benadering van de projecten Ring Zuid en de verdubbeling van de N33 roept hij weerstand op, maar wordt hij door Statenleden ook geconsulteerd vanwege zijn vakkennis. Of de inwoner van Oude Pekela nu een achterhoedegevecht voert of niet, hij houdt niet op en probeert bestuurlijk Noord-Nederland nog één keer te overtuigen van zijn gelijk.