Instellingen

Door de mand: Kees Vlietstra staat voor eeuwig geparkeerd

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
Vrijdagavond. Het is druk op de parkeerplaats voor het theater De Lawei in Drachten. Vriend en chauffeur Jorrit parkeert zijn auto op een vrij plekje. We gaan naar Peter Pannekoek met zijn Oudejaarsshow. Peter is in vorm.
Zaterdagochtend. Het is druk op de parkeerplaats van het sportpark in Foxhol. Oudste zoon kan eindelijk weer eens een wedstrijdje voetballen. FVV JO19-1- Engelbert JO19-1. Na twee rondjes rijden heb ik dan toch een plekje gevonden. Moet in een flits aan Richairo Zivkovic denken. Die komt hier toch weg? Zivkovic oet Foxhol.
Terwijl ik over de parkeerplaats naar het hoofdveld loop schiet ineens het verhaal van Zivkovic en Frank de Boer door mijn kop. Na zijn transfer van de FC naar Ajax had de piepjonge Richairo wat moeite met de discipline in de hoofdstad. Hij kwam nogal eens te laat bij de trainingen. Dat vond de toenmalige Ajax trainer De Boer niet tof.
Ondanks meerdere waarschuwingen bleef de Foxholster onder het excuus van 'In Amsterdam hebben ze een horloge, in Foxhol hebben we de tijd' te laat komen. De maat was vol voor De Boer. Voor straf moest Zivkovic twee ochtenden als parkeerwachter optreden op de parkeerplaats van De Toekomst. De toekomst van Zivkovic was daarmee vastgelegd. Het werd na de parkeerplaats geen Ajax 1 maar Jong Ajax, België, China en Engeland voor de Foxholster. Inmiddels speelt hij bij Rode Ster Belgrado.
Zaterdagavond. Harry's Café Engelbert. Abel Klop zit op zijn vaste barkruk. Abel werkt voor de gemeente Groningen. Op zijn vaste onderhoudsauto. Hij vertelt hoe hij van de week de Butjesstraat in moest rijden voor een putje waark. Precaire onderneming dat inparkeren. Smalle straat, brede auto. Abel vertelt smakelijk. In plat Gronings. Net als Pannekoek ook een conference. Abel is beter. Iedereen aan de bar luistert ademloos.
De deur zwaait open. Ik word van achter vastgepakt door een man met een mondkapje. Hij schreeuwt iets van ik dacht wel dat je hier zou zitten.
Het is Arjan Taaij, coach van Lycurgus. Hij had net met zijn Lange Mannen gewonnen van Numidia, 3-0. Arjan was op doorreis naar zijn woonplaats Harkstede voor de afterparty. Geen bier in huis dus nog even een paar flesjes bij Harry kopen. Abel kijkt hem aan.
Moi mejong, joe bennen ja ook oapmoal van de sport of nait den?
Ik kijk Abel aan en sla hem op zijn brede rug.
Zeker Abel. Maar jij bent ook van de sport toch? Jij bent van de transport.
Abel slaat als reactie me bulderend op mijn rug. Ingeklapte long.
Zondagnacht. Meerstad. Moet in bed ineens aan mijn eerste ontmoeting met Abel denken. November 2002.
In de pauze van het toneelstuk uitgevoerd door de plaatselijke toneelvereniging Aqua Vita werden de winnende lotnummers van de tombola omgeroepen. De hoofdrolspeler Abel was ceremoniemeester. Er heerste een opgewonden sfeertje onder het publiek in de zaal van Harry's Café in Engelbert. Een gloednieuwe radio cd speler, die wil iedereen wel hebben.
Abel voerde de spanning op.
En de hoofdpries, een splinterneie radio-cdspeuler is valen op lötnummer...
Hij keek lachend de zaal in. Gruin nummer 86
Joa, gilde een vrouw achterin de zaal. 'Dei heb ik.'
Iedereen in de zaal keek naar de vrouw die inmiddels was gaan staan. Rumoer in de zaal. Wie is die Eucalypta, hoorde je iedereen denken. Die woont niet bij ons in het dorp. Import. Een indringster. En die gaat er ook nog eens met de hoofdprijs van door. Abel deed een stap opzij op het podium om eens goed te kijken wie de geluksvogel was. Toen hij haar ook niet herkende liet hij zien waarom hij de hoofdrolspeler was:
'Zee ik: een radio-cdspeuler? Den ben ik even in de toese! Tis toch een krudenrekje.'
Zondagochtend. Column schrijven. Informatie verzamelen. Lees op AD dat Dirk Kuyt en Wesley Sneijder betrokken zijn bij een omvangrijk onderzoek naar illegaal gokken en witwas praktijken. Het schijnt dat de ideale schoonzoon Kuyt dagelijks meer dan 25.000 euro op sportwedstrijden aan het gokken is geweest. En dat hij zich zijn winst liet uitbetalen op een parkeerplaats tussen Noordwijk en Amsterdam.
Intrigerend verhaal. Helemaal in het licht dat Dirkie twee jaar geleden zijn gezicht heeft laten verbouwen. Botox in de zestien. Moest door beide verhalen direct denken aan die reclame van Holland Casino, jaren geleden. Met die gast die zijn bakkes ook had laten verbouwen om tijdens het pokeren met een strak gezicht zonder emotie te kunnen bluffen. Volgende scène: de politie zet een wielklem op zijn auto. Reactie van de Dirk Kuyt lookalike: Ga toch boeven vangen.
Zondagochtend, 11.22 uur.
Telefoon. Vriend Taco Poelstra.
'Heb nog kaartje over voor FC Groningen-RKC. Ga je mee?'
Ik laat Taco niet zakken ondanks dat mijn column nog lang niet klaar is. Afscheid van Arjen Robben, sporthistorie. Daar moet je bij zijn.
'Tuurlijk Poel, gaaf. Waar spreken we af?'
Taco stuurt berichtje terug.
'Op de parkeerplaats. P2.'
Zondagmiddag 15.44 uur. De FC pakt een puntje van RKC. Na afloop zit ik met Taco en Barend Beltman in de Hattricks Club de wedstrijd te evalueren. Arjen Robben komt langs. Geeft zijn oude jeugdtrainer een omhelzing. Kippenvel. Op het moment dat ik aan Robben wil vragen of hij vanavond gaat biljarten in de Harmonie, Arjen draagt een strak giletje, kom ik net op tijd tot inkeer.
Hier staat een wereldvoetballer. Onze wereldvoetballer. Weer kippenvel.
Wat een weekend. Voor eeuwig geparkeerd.