Groen licht voor baanverlenging vliegveld Eelde

EELDE - De Europese Commissie heeft donderdag groen licht gegeven voor de baanverlenging op Groningen Airport Eelde.
De Europese Commissie is donderdag akkoord gegaan met

financiële steun van de Nederlandse overheid voor de verlenging van de landingsbaan. Volgens het dagelijks bestuur van de EU is de bijdrage van circa achttien miljoen euro, die verstrekt werd in 2003 en 2004, niet in strijd met de EU-regels voor staatssteun.

Groene golf

Interim-directeur Jos Hillen van vliegveld Eelde spreekt van 'het eerste groene licht in een groene golf'. Minister Camiel Eurlings van Verkeer moet nu de procedure voor de baanverlenging opnieuw opstarten en daar kan bezwaar tegen worden aangetekend. De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) heeft in het verleden geen kans onbenut gelaten om dit te doen. De volgende stap is dat de gemeente Tynaarlo het bestemmingsplan moet wijzigen en dan kan de aanbesteding beginnen. Als alle procedures soepel doorlopen worden, kan de baanverlenging in 2011 beginnen, denkt Hillen.

VOLE

VOLE zegt in een reactie dat de vreugde van Hillen 'voorbarig' is. Voorzitter Jan Wittenberg wijst erop dat de afgelopen veertig jaar al vaker lichten op groen zijn gezet, maar dat de baanverlenging er nooit is gekomen. Volgens Wittenberg lopen er nog allerlei klachten- en bezwarenprocedures en zal VOLE alle beroepsmogelijkheden die openstaan zeker benutten.

Veertig jaar

De discussie over de baanverlenging heeft bijna veertig jaar geduurd. Groningen Airport Eelde wil de baan verlengen van 1800 naar 2500 meter, maar VOLE heeft zich hier decennia succesvol tegen verzet.