Kinder leren Grunneger toal op schoul mit Buusboukje

Een soort 'Hoe en wat in het Gronings' moet kinderen de basisbeginselen van het Gronings leren. Dit zogeheten 'buusboukje' is een initiatief van het Centrum Groninger Taal en Cultuur en streektaalconsulent Olaf Vos.
Het zakboekje, met daarin zinnetjes als 'Beste mor weer', en 'Hou haist doe?', is maandagmiddag gepresenteerd op bassischool SWS Op Wier in Ezinge.
'Ik heb niet meer de illusie dat we het Gronings doorgeven door met elkaar te praten', zegt Vos. 'Ouders spreken geen Gronings meer met hun kinderen. De taal doorgeven op een andere manier kan nog wel. Dat kan bijvoorbeeld door het op school een plek te geven.'

'Iets van opa en oma'

Tijdens de presentatie van het boekje geeft Vos de kinderen alvast een lesje Gronings, waarin hij ze onder meer de dagen van de week in het Gronings leert. 'Ze vinden het wel mooi', zegt Vos. 'Het heeft te maken met identiteit. Ze denken: Dit is iets van opa en oma.'
Het bijhorende lesmateriaal wordt als eerst uitgetest op de school in Ezinge en op een school in Jipsinghuizen. Als zij er goed mee kunnen werken, gaat het boekje ook naar andere scholen.
Kinderen 'oet Aizen' luisteren aandacht naar de man met de Groninger vlag
Kinderen 'oet Aizen' luisteren aandacht naar de man met de Groninger vlag © Elwin Baas/RTV Noord
Overigens is het buusboukje vooralsnog alleen digitaal. 'Daar baal ik ontzettend van', zegt Vos. 'Door een papiertekort is de levertijd van t buusboukje drie keer langer geworden.' De eerste exemplaren laten dus nog een tijdje op zich wachten.