Speciale rifelementen moeten biodiversiteit aan de Waddenkust vergroten

Langs de Lauwersmeerdijk worden de komende tijd een tiental speciaal ontworpen rifelementen in de Waddenzee geplaatst. Het doel: het onderwaterleven aangenamer maken en de biodiversiteit vergroten.
De rifelementen zijn betonnen creaties waar vissen, krabben, kreeften en ander leven in kunnen schuilen en waar mosselen en oesters zich aan kunnen hechten.
Het is een project van waterschap Noorderzijlvest, dat de proef betrekt bij de dijkversterking. Het waterschap gaat langs de dijk aan de Waddenzee drie jaar lang onderzoek doen met welke van deze elementen de onderwaternatuur het beste is geholpen. Het is voor het eerst dat een dergelijke proef op deze schaal plaatsvindt in de Waddenzee.
Een van de rifelementen in Zeeland
Een van de rifelementen in Zeeland © Reefsystems
In Zeeland loopt al een dergelijke proef, vertelt Max Dijkstra van Reefsystems. Hij is één van de leveranciers van de speciale constructies. De resultaten zijn veelbelovend, zo blijkt uit foto's van het onderwaterleven op de rifelementen.
In de vele kieren en gaten kan allerlei onderwaterleven zich verstoppen. De randen van sommige elementen zijn ruw gemaakt, zodat oesters en mosselen hun plek kunnen vinden. Een van de creaties van Reefsystems staat op een plaat van twee meter bij twee meter.
'Maar op deze twee bij twee meter is dertig vierkante meter ruimte voor kolonisatie', vertelt Dijkstra. Door de vele tunnels en hoeken wordt er een groot oppervlak gecreëerd.
Een van de types rifelementen die in de Waddenzee wordt geplaatst
Een van de types rifelementen die in de Waddenzee wordt geplaatst © Mario Miskovic / RTV Noord
Welk element het beste werkt om de biodiversiteit te stimuleren, zal moeten blijken. De elementen worden de komende drie jaar gemonitord door het Van Hall Larenstein Instituut in Leeuwarden om te bepalen welk type in de toekomst ook terugkeert op andere plekken langs de Waddenkust.