Lopend Vuur: De bladblazer is een overbodig apparaat

Bladeren worden door een bladblazer verplaatst
Bladeren worden door een bladblazer verplaatst © ANP
We zitten vol in de herfst en de bomen verliezen weer hun bladeren. Tijd dus om de straten en perken weer bladvrij te maken. Dat kan met de hark, maar particulieren en de overheid nemen ook vaak de bladblazer ter hand. Tot ergernis van sommige mensen: ze maken flink wat lawaai.
Volgens deskundigen hebben de bladblazers ook een negatief effect op de natuur. Los van de uitstoot zorgen ze voor een verschraling van de natuur. Bij de NOS zegt bioloog Arnold van Vliet 'Dat is omdat voeding wordt weggenomen uit de bodem. In een normaal ecologisch systeem breken schimmels en bacteriën de bladeren af. Er zit heel veel leven in het verrottende blad. En die beestjes trekken ook weer vogels aan.'
Ook is er volgens de NOS sprake van uitstoot. Bladblazers blazen giftige stoffen als stikstofdioxiden en fijnstof de lucht in, schadelijk voor mens en klimaat. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat viertakt- en tweetakt-varianten van de bladblazer meer verontreinigende stoffen uitstoten dan een Ford F-150 SVT Raptor, een pick-up met een gewicht van bijna 3000 kilo.
Daar staat tegenover dat in korte tijd wel veel vierkante meters schoon geblazen kan worden. Met de hark ben je langer bezig.
Ons Lopend Vuur:
Als je de stelling hierboven niet ziet, kun je hier stemmen.

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Coronapas

'Prima als de werkgever om een coronapas vraagt' was maandag ons Lopend Vuur. Van de 11.142 stemmers was 53 procent het daarmee oneens, 47 procent eens.